divendres, 4 de setembre del 2009

OLI D'ALL I JULIVERT

Ja fa temps que la Maria José Payà, una bona amiga, em va regalar una botella d'un oli d'oliva molt especial: L'OLI DEL XISPES. Es tracta d'un nou oli que es produeix a Beneixama que, com diu l'eslogan, són "xispetes de bon oli". És un oli d'oliva verge d'agricultura ecològica, de la collita de 2008/2009. Com diu el seu envàs, és un "Oli de categoria superior obtés (sic) directament d'olives per procediments mecànics". L'elabora i l'envasa "BLANCOMANA C.V."
Bé, a banda de totes aquestes explicacions, cal dir que és un oli d'un sabor i una qualitat molt remarcables. Només usat amb una bona llesca de pa amb oli i sal, ja és tot un plaer per al paladar.
Si voleu comprar-ne, només heu d'escriure a aquesta adreça de correu:
lolidelxispes@gmail.com

Avui mateix, he llegit en el magnífic bloc del Manel, "
Cuinar és generós", una bona manera d'aromatitzar l'oli. Es tractava d'una recepta facilíssima per tal de fer-li guanyar matisos i poder-lo usar, per exemple, en una amanida d'estiu, com és el cas d'ara.


OLI D'ALL I JULIVERT


INGREDIENTS:
1 got (dels d'aigua) d'OLI DEL XISPES.
1 manoll generós de julivert.

2 alls pelats.

REALITZACIÓ:
En el got de la batedora trossegem el julivert amb unes tisores i amb un ganivet els dos alls. Aboquem per damunt el got d'oli i ho batem tot amb la trituradora a potència màxima durant uns cinc minuts, fins que es barrege tot. L'oli haurà agafat un color verd preciós i un saboret boníssim.
Agafem aquesta mescla i la colem amb un colador fi per tal que només passe l'oli. L'aboquem , amb l'ajuda d'un colador, en una ampolla de cristall i el reservem per a quan calga.


AMANIDA ESTIUENCA AMB OLI D'ALL I JULIVERT


INGREDIENTS:
Tomata.

Ruca.
Cogombrets.
Formatge suau.
Oli d'all i julivert.
Pebre i clavell.
Sal.

PREPARACIÓ:
Rentem bé totes les verdures. Tallem les tomates a rodanxes i les partim per la meitat. Les col·loquem al voltant d'una plata. Al centre hi col·loquem la ruca. Pelem els cogombrets i els tallem a daus petits. Els col·loquem sobre la tomata i la ruca. Agafem el formatge fresquet i el fem a daus i el col·loquem sobre la ruca. Salpebrem amb pebre i clavell, i una mica de sal. Finalment, li posem una bona xorrada de l'oli d'all i julivert. Deixem la safata a la nevera perquè es refrede una mica, i ja està.

17 comentaris:

Cuinagenerosa ha dit...

aquesta amanida em sembla un destí genial per a l'oli d'all i julivert, porta els meus ingredients preferits de l'horta.
per cert que aquest oli ha de ser boníssim, a mi no m'hagués pas durat per barrejar-lo amb all i julivert, l'hagués consumit untant un quilo de pa!
aquí en diem 'el xispes' al lampista, per a vosaltres té el mateix significat o no té res a veure amb el nom de l'oli?

Pepin ha dit...

Hola Francesc,
Tots sabem que el Manel és un mestre, al menys per a mi.
Aquest oli d'all i julivert ha de ser boníssim i combinat amb la amanida que ens presentes, excel.lent.
Jo havia fet aquest oli alguna vegada però no el colava, llavors el que em sobrava, al final se'm feia malbé perquè el julivert que em quedava a la superfície es passava. Ara no dubtis que els colaré.

Salut,
Pepin

El cullerot Festuc ha dit...

M'ha encantat l'eslogan de l'oli: xispetes de bon oli!!!! És boníssim!! Jo l'all cru no m'agrada gaire, pero ben segur que li dóna un toc boníssim a aquesta amanida tan estiuenca!
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

Francesc, tens raó que els olis com aquests ja són prou bons tots sols amb una llesca de pa sucada amb oli i sal, oi?
Jo tinc la gran sort de tenir oli de la meva família de Mas, un cop tastes un oli d'aquests ja no en volsa d'altres, je je je...
L'all cru no m'agrada gaire, però aromatitzar els olis amb ingredients semblants són un bon recurs per convertir una senzilla amanida d'estiu en un àpat deliciós ;)

Núria ha dit...

Francesc, aquest oli ja ha de ser bó, però amb l'all i julivert...ha de ser espectacular per fer servir per qualsevol amanida o menjar...

PEtons
Núria

Glòria ha dit...

Quan un oli és de bona qualitat, es nota, eh?. Trobo que va molt bé fer més quantitat d'oli aromatitzat i tenir-lo sempre a punt!.

Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Un bon oli amb ingredients ben senzills per armonitzar amanides d'estiu també ben sencilles. Que vaigui de gust Francesc¡ Josepb -menja de bacallà-

Mercè ha dit...

Francesc, m'ha fet molta gràcia això de les xispetes de bon oli! :)
Li has afegit un bon aroma, que a l'amanida deu lligar-hi d'allò més.
Petons!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

De luxe!!! jo no puc pensar en cap moment que no em faci goleta una llesca de pa pagès amb oli bo i sal ummm...aquest teu ha de ser per sucar-hi pa i no parar :)

GLÒRIA ha dit...

Se m'acudeix que la barreja no és altra cosa que un i all oli i julivert que un cop batut diluïrem en una ampolla d'oli més grossa. Jo, de vegades, faig musclos i els rego amb un all i oli negat però ara els faré amb l'oli aromatitzat de la teva recepta. M'ho fas fàcil, Francesc perquè m'agrada la cuina però que sigui tan ràpida com saborosa i sana.
Besades.

Francesc ha dit...

MANEL: aquesta recepta teua és molt bona i el mèrit és tot teu. És cert que, una vegada preparat, costa molt no estar sucant-hi pa. Lliga molt bé amb amanides i crec que, potser, aniria bé com a salsa per a una pasta només bullida (com ara, espaguetis). Quant a això del "Xispes", és el malnom del marit de la Maria José. No en sé l'origen, però, només la trobe, li preguntaré el què. Salutacions.

PEPÍN: el Manel és un gran cuiner, d'aquells qui, des de la senzillesa dels productes, crea (i recrea) plats de sempre amb un toc d'artista de la cuina.

EVA: quina sort de tindre a l'abast olis de qualitat, eh? Si fas com diu el Manel i només n'hi poses dos, el sabor queda molt suau, molt subtil. Si ho proves, ja m'ho diràs, d'acord?

GLÒRIA: hola guapa!! Bé, això de fer-ne amb més quantitat, com tu dius, és una bona idea. Jo, per més seguretat, he fet aquesta mida d'un got. I el tinc guardat a la nevera, que l'estiu i la calor poden donar "sorpreses" amb els aliments.

JOSEPB: gràcies, mestre!!!

MERCÈ: gràcies pel teu comentari. Sempre que use oli (d'oliva, de Beneixama, sempre), pense en el que deia el nostre Josep Pla de la cuina de l'oli i la de la mantega.

MARIA JOSÉ: la combinació de pa, oli i sal és un pecat!!!! A mi també em costa no pensar-hi.

GLÒRIA: justament com tu dius. Mira, això que expliques de les clòtxines no se m'havia ocorregut. Quan en prepare, el faré servir. Besades

La Taula d'en Bernat ha dit...

Aquest oli de Beneixama ha de ser ben gustós, i amb el truquet de l'all i el julivert en pits treure molt profit. Jo el faig servir sovint per decorar plats. El poso en un biberó de cuina i, com que és de color verd, els dibuixos queden molt vistosos.
Amb l'amanida també té bona pinta, tot i que sempre m'ha costat mesclar l'all amb l'enciam. A la meva sogra li encanta, ja li explicaré el truquet.

Petons!

No tot són postres ha dit...

Acaabaao de fer una botelleta de mig lite d'aquest oli. Tenia una botelleta d'oli de Capçanes i he aprofitat per fer-lo. Amb la primera amanida l'"inagurarem"
PTNTS
Dolça

Francesc ha dit...

ANNA: m'has donat una bona idea amb això del biberó de cuina. No se m'havia ocorregut. Salutacions

DOLÇA: atès que encara estem a l'estiu, jo el desaria a la nevera, per tal que es conserve millor. Tu què en penses? Besets :)

Teresa ha dit...

Mola fer olis de diferents coses, van molt bé per a les amanides. Jo no en faig així com per a omplir una botella, però sí que faig barreges hi els les aboque.

miquelet ha dit...

Per a un gran amant de l'oli d'oliva com jo, aquest post han fet que necessite una bona tallada de pa amb oli i sal per a que se m'obrin els sentits.

Salut.

Francesc ha dit...

TERESA: a la botelleta que en vaig preparar hi cabia poc més d'un got. Però ja va bé.

MIQUELET: no te n'estigues. A sucar-hi pa!!!