divendres, 2 de gener del 2009

SOTA UN CEL DE MARBRE

SOTA UN CEL DE MARBRE. John Shors. Títol original: Beneath a Marble Sky. Traducció de Joan Puntí. Ed. 62.

La princesa Jahanara, filla del sultà de l'Hindustan, Shah Jahan explica a les seues nétes, Gulbadan i Rurayya el seu origen veritable. Tota una vida de perills, amor i vexacions per les lluites familiars pel tron del Paó. Dara n'és l'hereu, però Aurangzeb és més fort i el cobeja des de menut. El Shah Jahan i la seua esposa Muntaz Mahal governen l'imperi amb saviesa. Un imperi en poder de la minoria islàmica sobre una majoria hindú. L'equilibri religiós és delicat, però se sosté per la intel·ligència dels emperadors. A la mort de la seua esposa, l'emperador cau en una profunda depressió, pèrò se sobreposa. En record de la seua esposa, va manar construir el Taj Mahal. Aurangzeb desitja el tron més que cap altra cosa i odia profundament els hindús. Dara, l'hereu, coneix en profunditat ambdues religions i prova de mantindre'n l'equilibri. Els esdeveniments es precipitaran i la guerra entre els germans sumirà l'imperi en un caos difícil d'arreglar.
Aquesta és, si fa no fa, la sinopsi de la història que ens conta John Shors. Però no és només això. És també una magnífica recreació de l'ambient, l'art i l'esperit d'un món desaparegut. Llegint aquest llibre descobrirem com l'ambició i la cobdicia desmesurades, mesclades amb una gelosia malaltissa, poden resultar letals per a una família i un imperi.
L'autor ha agafat unes quantes dades històriques i n'ha fet una història que ens permet seguir tot el procés de construcció del Taj Mahal i com es vivia en aquella època. Totes les relacions de poder i vassallatge. El paper de les dones, mers objectes de desig, sense cap altra possibilitat que satisfer els seus marits. La cultura i l'estudi com a superació de la pròpia condició social. Els paisatges tan canviants del nord i del sud de l'Hindustan. Els enemics i la guerra. Les lluites de religió i la diferent visió del món que suposen les unes i les altres. Tot hi cap per a fer-ne una interessantíssima recreació històrica.

4 comentaris:

Teresa ha dit...

Ja veig que estàs aprofitant per llegir molt estes festes...

Francesc ha dit...

Teresa: és un dels avantatges que té el Nadal. Besets.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

M´encanta llegir!! gràcies per la resenya, m´has convençut per llegir aquest llibre quan acabi el que tinc en marxa...

Francesc ha dit...

MARIA JOSÉ: ja em diràs el què. ;D