dimarts, 15 de gener del 2008

UNA EXPERIÈNCIA MOLT ENRIQUIDORA


Avui de matí hem anat a l'IES La Torreta, d'Elda. Els amics Rafa i Bernat havien organitzat una trobada literària entre els alumnes i Maria Barbal. Havien llegit el llibre "Pedra de tartera". A la sala d'actes, dos alumnes han presentat la biografia i el llibre de l'autora i, posteriorment s'ha establert un diàleg entre els alumnes i Maria Barbal. El miracle: alumnes castellanoparlants que pregunten i parlen en català. La veritat és que tot es deu a l'esforç i les ganes del Rafa i el Bernat. Fan una feina digna d'admiració. Han aconseguit crear un espai per al català enmig d'una zona totalment castellanitzada. I hem pogut veure que els alumnes parlen amb els professors en català. Han fet el pas cap a l'oralitat. Ja no és només una llengua de llibre. Els és una llengua que poden usar per comunicar-se amb altres catalanoparlants.
Acabada la sessió, hem pogut confraternitzar amb la Maria Barbal. Un encant. Educada, senzilla, gens creguda. La veritat és que la Maria ens ha fet sentir ben a prop tot el seu món rural, literari i cultural del Pallars, de Tremp. Ens l'ha transmés amb la seua bonhomia.
No vull acabar aquest escrit sense tornar a fer palesa la meua admiració per la feina tan bona que fan el Rafa i el Bernat. Un exemple de pedagogia i ensenyament de la llengua digne de ser imitat.