dissabte, 17 de març del 2007

FALLES, CANAL 9 I POLÍTICA




Les falles.
Formen part d'una determinada manera d'entendre la festa. Jo col·labore corregint el llibret d'una falla de Tavernes. Em molesta particularment el munt de tòpics repetitius que, any rere any, hi veig reflectit: la bellesa única de les falleres majors, l'olor de la pólvora, una visió massa igual del ser valencians (de vegades, "espanyolitat carrinclona") i molt de bla, bla, bla. Però no tot em sembla negatiu. Des que fan falles a Tavernes, és cert que el valencià hi és ben present. Ara, amb tot això dels premis a l'ús de la llengua, les falles s'hi escarrassen a veure qui ho fa millor. Bona pensada. M'agradaria que aquest ambient de valencianitat s'estenguera a tot l'any i no només a uns dies de disbauxa i "kale barraka" sorollosa.

Canal 9.
La festa fallera soluciona molt la programació d'aquesta cadena de televisió. Ja poden haver passat notícies importants a qualsevol banda del territori o del món. Té igual. Falles, Magdalena, Fogueres, Moros i Cristians, Tomatina i qualsevol altra festa tradicional hi té cabuda. Visca la televisió antropològica! Quan hi ha falles, tots som fallers i falleres televidents. Em sembla una passada això de transmetre les mascletades com si fóra l'esdeveniment més important. I eixes imatges dels pirotècnics i les falleres majors amb eixe valencià ortopèdic: "Zennyó piroténni, pót encendre la maccletà!". No hauria de ser requisit imprescindible per a ser fallera major el parlar català habitualment? Segur que els de la JCF (que no vol dir: Jesús, com foten!, sinó Junta Central Fallera) les trien a pols castellano-parlants profundes.

Política.
Amb les falles , els polítics capitalins del PP trauen una rendibilitat que fa fàstic. I justament a l'hora de dinar, per provocar-te un tall de digestió o qualsevol altra cosa. A la crida, les mascletades, l'elecció de les falleres, tot, ad maiorem gloriam PPòrum. Servit i desvirtuat per obra i gràcia dels bruixots i fetillers polítics de Canal 9. Per què s'ha de promocionar la idea que tots/es els valencians/es hem de ser pro-fallers com una única manera de sentir la valencianitat? Encara no han superat les bajanades folclòriques que es canten a "l'himne regional".