divendres, 1 d’abril del 2016

PUDDING CAKE

Aquesta recepta s'hauria pogut anomenar "què faig amb una tonya seca i que siga mengívol?", però no quedava bé. Realment era una "mona" de l'Alcúdia, però per al cas és el mateix. No volia que se'm fera malbé definitivament i em vaig idear un dolç. Ja ho deia mon pare que "de tirar, ningú es fa ric" Per tal que tinguera un nom més "exòtic" em vaig inverntar una denominació que deu ser una heretgia en anglès. Ara bé, si cola, cola.

PUDDING CAKE

INGREDIENTS:
1 tonya seca de Cal Molinero
1 got de llet vegetal (en el meu cas, d'espelta)
3 ous
1/2 got de sucre
1 cullerada de vinagre de poma
2 pomes Golden de Lleida
10 orellanes
1/2 got de panses "sultanes" sense pinyol
1 culleradeta complida de canella de Ca Manolo
1 llimó (només la pell)

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a dalt, a sota i amb l'aire a 250ºC.
En un cassó posem el sucre i quan agafe un color daurat bronzí i es faça caramel, li afegim la cullerada de vinagre de poma, així estarà més líquid. Amb el caramel untem tot el fons del motle que usarem per a fer el dolç. En el meu cas era un en forma de corona. Hem d'anar molt alerta de no cremar-nos amb el caramel.
Posem a bullir la llet amb la corfa de del llimó i la canella sense que arribe a arrencar el bull i la reservem ben colada. Quan estiga tèbia, li afegim els tres ous i la batem amb la trituradora.
Tallem les pomes pelades a dauets i en col·loquem la meitat al fons del motle. Damunt li posem trossos de poma trencats a mà. A sobre, panses i orellanes tallades a trossets. Ara, més tonya. Continuem posant capes de tonya i de la resta d'ingredients fins que, sobre la penúltima capa, posem la resta de poma que ens havíem deixat i tapem amb una darrera capa de tonya a trossos fets a mà. Hem d'anar premsant la tonya a mesura que la col·loquem al motle per tal que quede compacte. 
Al final, li aboquem per damunt tota la llet, repartint-la bé per tot el motle.
En una cassola en la qual càpia el motle, l'omplim d'aigua fins a una tercera part de l'altura i hi col·loquem el motle del dolç. Hem de procurar que l'aigua estiga lluny de l'alçada del motle.
Enfornem el dolç a un terç de l'altura total del forn. Abaixem la temperatura entre 200 i 180 ºC i el courem durant uns quaranta minuts amb la funció de sota i l'aire. Hem d'anar alerta amb el temps de cuita perquè cada forn és un món. 
Passada la cuita, traiem el motle del forn i deixem que es refrede. Ara el posarem durant unes hores (millor d'un dia per a l'altre) al frigorífic tapat amb un plàstic de cuina per tal que s'acabe d'assentar. El desemmotlem i ja ens el podem menjar. Està boníssim i és més bo si es menja al cap d'un parell de dies perquè els sabors s'hi accentuen.

2 comentaris:

Mª Jose-Dit i Fet ha dit...

Molt bona, aquestes receptes d´aprofitament són les que m´agraden :)
Una abraçada!!
MJ

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...



Francesc; -A la taula i al llit...- Un bon "arsenal" de receptes per aquests dies i per poguer escollir...
Salutacions Francesc¡¡