divendres, 12 d’abril de 2013

VERATS AMB CEBA I BOLETS XINESOS

El verat o cavalla és un peix que m'agrada molt, però té un gran "però" per a mi: les espines. El peix molt espinós i jo no fem massa lliga. Per això, sempre que l'he de preparar m'he de passar una bona estona llevant-li totes les espines que té, sobretot als lloms. Em vaig comprar fa temps unes pincetes de depilar d'acer inoxidable que faig servir només per a això i, la veritat, em simplifica molt la feina. Bé, una vegada desespinat a consciència, resulta més mengívol...

VERATS AMB CEBA I BOLETS XINESOS



INGREDIENTS:
1 verat gran (o dos de mitjans) per persona.
2 cebes
8 xiitaques secs
12 làmines seques de BXNI (bolet xinès no identificat)
1 got d'aigua mineral o filtrada
1/2 de vi blanc "De la Vall"
2 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Timó
Romaní
Ras-alhanut (pebre negre, coriandre, fenoll, gingebre i cúrcuma)

PREPARACIÓ:
Primer de res, i encara que semble reiteratiu, hem de desespinar el peix primmiradament. Fet això, el reservem.
Posem els bolets xinesos a hidratar en un llibrellet amb un got d'aigua calenta. Només que els cobrisca. El BXNI tenia, en sec, un aspecte semblant als ceps, però sense la seua aroma ni el sabor d'aquestos. No me'n recorde del seu nom.
Tallem les cebes a rodanxes primes. En una cassola ampla, posem una de les cullerades d'oli d'oliva de Beneixama i hi sofregim la ceba fins que quede rossa sense cremar-se.
Colem els bolets i en reservem el suc d'hidratació. Els tallem a trossos mitjans. Els aboquem a la paella de la ceba, hi afegim un polsimet de romaní, timó i ras-alhanut i continuem sofregint fins que estiguen quasi fets i n'haja desaparegut la humitat.  Posem damunt els trossos de verat amb la part de la pell a sota. Empolvorem novament els verats amb les herbes i espècies anteriors. Ruixem els verats amb l'altra cullerada d'oli d'oliva. Aboquem ara a la cassola el mig gotet de vi blanc i el líquid d'hidratar els bolets.
Tapem la cassola i apugem el foc fins que bulla. Llavors, el posem al mínim i deixem que faça xup-xup durant deu minuts i ja està. Es tracta que el peix quede cuit, però sucós.
Emplatem i servim immediatament.
Els bolets xinesos els vaig comprar a València en una botiga del carrer Convent de Jerusalem. N'hi ha moltes per aquesta zona i s'hi poden trobar aliments realment curiosos.

6 comentaris:

Marina A.F. ha dit...

M'agrada molt, el verat, Francesc. I és dels peixos que podem menjar sovint perquè són econòmics. això de la barreja amb bolet xinès m'ha encantat! Petons

lolines ha dit...

un peix tan econòmic com bonissim.
Una recepta genial

M Glòria ha dit...

Normalment el mengem escabetxat.
Una bona propsta fet així... i quanta raó tens amb el tema de les espines :-(
PTNTS
Dolça

El pare ha dit...

El verat només té l'inconvenient de les espines, ara amb paciència... El peix en si mateix és saborós i molt saludable.
La combinació amb bolets i herbes em sembla molt interessant.

Salut.

starbase ha dit...

Jo al final he acabat fent el verat en format mandonguilla, perque ja que m'hi poso a treure espines... i m'encanta :)

Gemma ha dit...

Jo també li trec les espines abans de coure'l, així un cop a taula es menja molt bé.
És tan gustós que val la pena aquesta mica més de feina que porta, oi? ;)