divendres, 8 de març del 2013

COCA DE PASTA FULLADA AMB POMA, BOTIFARRA I VERDURES

Un dels llocs que més m’agrada visitar a Barcelona és la botiga “Gadgets de cuina”. Allà t’hi trobes tot un univers d’estris de cuina per a fer tota classe de plats. M’hi vaig comprar un motlle d’aquells de fer coques que ja li havia vist alguna vegada a la Margot al seu blog “Margot-Cosas de la vida”. És un blog fantàstic perquè, a més de cuina, t’hi pots trobar tot de consells i activitats diverses. És molt entretingut i, sobretot, artístic. Les fotos que fa Margot tenen una sensibilitat i un refinament exquisits. Es nota que és molt artista i visitar el seu blog és una experiència relaxant i plaent. Fa temps que li havia vist un parell de coques de pasta fullada i m’he inspirat en la seua “Tartaleta de manzana, morcilla y espinacas” per a fer la recepta que us propose ara.
 
COCA DE PASTA FULLADA AMB POMA, 
BOTIFARRA I VERDURES




INGREDIENTS:
1 porro mitjà
2 cebes mitjanes de Figueres
1 poma i mitja golden de Girona
1 cullerada d’oli d’oliva de Beneixama
3 botifarres de carn de “Ca Nàcher”
3 cullerades soperes de pinyons
Sal
1 làmina de pasta fullada
100 ml de nata per a cuinar del 18% de greix
2 ous

PREPARACIÓ:
Rentem el porro, li llevem la capa externa i acabem de llevar-li tota la terreta que puga tindre. Li tallem la part verda (la podem guardar per a fer una sopa boníssima un altre dia). Tallem el porro a rodanxes primes i aquestes en trossets menudets. A la recepta original diu que s’han de tallar “enbrunoise”, que no és altra cosa que a dauets molt petits, però en català en direm "en tires finíssimes".
Pelem les cebes i les tallem, també, a rodanxes i a trossets menudets.
Quan ja ho tenim tot, posem la cullerada d’oli d’oliva de Beneixama en una paella antiadherent a foc mitjà i, en estar ben calent, hi aboquem la ceba i el porro mesclats i una culleradeta de sal. Els hi anem fregint a foc baix fins que comencen a fer-se transparents. Hem d’anar alerta que no se’ns creme. S’han d’enrossir i daurar bé.
Posem el forn a escalfar-se a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Mentrestant, pelem la poma i la tallem a quarts. Li llevem la part del cor i tallem les ¾ parts de la poma a trossets menuts. De seguida els aboquem a la paella i continuem la fregida fins que tot estiga ben integrat i  la poma comence a fer-se blana.
Ara agafem les botifarres de carn i els llevem la pell. Les tallem per la meitat i, després, a trossets. Els afegim a la paella i continuem fregint fins que la botifarra comence a desfer-se i vaja mesclant-se amb tota la resta d’ingredients. Notareu que la cuina s’ompli de les aromes de les espècies que duu la botifarra i tot plegat és una temptació.
Convé llevar-li la pell a les botifarres només traure-les del frigorífic perquè així és més fàcil. No cal posar-li més oli a la paella perquè la botifarra de carn és bastant greixosa i en desfer-se el greix ens quedaria tot massa oliós, i no és això el que volem.
En una paella sense oli, enrossim els pinyons. Es tracta que es dauren, però que no se'ns cremen. En estar, els afegim a la mescla anterior. 
Greixem un motlle desmuntable i hi col·loquem la massa de pasta fullosa. L'acoblem bé a les vores del motlle i punxem tota la superfície per tal que el centre no puge. El tapem amb paper d'alumini i l'enfornem durant uns 10 minuts fins que es daure una mica. Haurem abaixat, prèviament, la temperatura a 170º C. Passat aquest temps, el traiem del forn.
Posem en un bol dos ous sencers i els batem amb la nata. Ara hi afegim la mescla de poma, botifarra, ceba, porro i pinyons, i ho barregem tot molt bé.
Amb una cullera, omplim el motlle de pasta fullosa fins a la vora.
Tallem la poma a llenques ben primes per tal que es coguen bé al forn. Les repartim per damunt de la coca. Tapem amb paper d'alumini i l'enfornem.
Coem la coca durant uns deu o quinze minuts més a la part baixa del forn a 170º C. 
Passat aquest temps, li llevem el paper d'alumini i continuem la cuita durant cinc o sis minuts més, fins que quede ben daurada per damunt i sense cremar-se. I ja està llesta per a servir-la.
Ha resultat una coca molt suau i deliciosa. El sabor de la botifarra no domina per a res la resta de sabors i s'hi integra perfectament. Segur que la repetiré.

6 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Una coca de contrastos que ha de ser boníssima.
PTNTS
Dolça

Tapa't de tapes ha dit...

Ep! Aquesta m'agrada, Francesc! Sembla que porti sorpresa! La pasta de full amb poma la tenim força vista, però això de posar-hi la buti i verdures... mare meva, un caprixt irresistible!

Unknown ha dit...

Una bona combinació!

Muas!

Francesc ha dit...

Dolça, Marina i Gemma: la combinació dels elements és molt sorprenent perquè no n'hi ha cap que destaque sobre els altres i es combinen molt i molt bé. El gust potent de la botifarra de carn queda molt matisat amb la combinació de la poma. En vam gaudir molt i segur que la faré més d'una vegada. Gràcies pels vostres comentaris

Margot ha dit...

Ohhhhhh que buena te ha quedado Fransec,cuanto me alegro que te hayas comprado este molde, para mi las tartas salen mejor con este moldes que con los redondos.
Mil gracias por tus palabras hacia mi blog, me alegro que te guste, me has emocionado, es bonito me veas así.
Un abrazo

Francesc ha dit...

Margot, el teu blog és, com ja t'he dit moltes vegades, PRECIÓS!!! No només per les receptes (totes boníssimes) sinó per les fotos tan meravelloses que hi poses. Tens fusta d'artista, i tot el que fas és art. Tens una sensibilitat per a les composicions, la llum i els colors que fan que les teues fotos siguen alguna cosa més que això. Estic segur que moltes d'elles aprofitarien com a motius de decoració a moltes cuines. Són molt més boniques que les que solen vendre als grans magatzems per a decorar espais culinaris. Salutacions