dilluns, 21 de juny del 2010

ELS DOLÇOS I ELS SALATS ALS FORNS DE VINARÒS

ELS DOLÇOS I ELS SALATS DE VINARÒS. Ca Farga, Ca Massita, J.A. Guimerà i J.J. Roda. Fotos M. Andreu i A. Rot. Ed. Onada Edicions. Col·lecció La Teca, 03. Benicarló.

És cert que la nostra societat ha canviat moltíssim en molts pocs anys. Hem passat de ser una societat majoritàriament rural a una altra d'urbanita quasi total. Enmig de tot plegat hem gairebé perdut menjars i tradicions que, com no podia ser altrament, anaven lligats a una certa manera de viure. Els menjars de cada dia anaven concordats als productes de temporada. Ara podem consumir qualsevol producte en totes les èpoques de l'any. Però no és el mateix que quan el mengem en saó, és a dir, al moment òptim que tocaria de manera natural.
El llibre de què parlem té la gràcia de presentar-nos els plats per temporades: primavera-estiu i tardor-hivern. I què hi trobarem? Doncs tot un paisatge culinari en trenta plats boníssims de la cuina tradicional de Vinaròs. Pot semblar poc (o molt) segons es mire. Però és que aquest llibre és molt més que un receptari. Des dels autors, la introducció i els comentaris de cada plat hi ha condensat tota una saviesa popular que destil·la molts anys de dedicació i estimació pel producte final: un plat per a gaudir-lo, siga dolç o salat. No sabria amb quin quedar-me: coc de tonyina o de figues? Galetes d'ou o crespells? Farinada de repassos o coc de poma de l'agredolç? L'elecció no és fàcil perquè tots són boníssims!! I estan totes les receptes molt ben explicades i contextualitzades, amb la qual cosa, de retruc, aprens, quasi sense adonar-te'n, matisos de vida quotidiana que poden ser equivalents a molts altres pobles de la nostra geografia.
Ja expliquen al llibre que, a hores d'ara, certs plats tradicionals que presenten només es poden trobar que als forns o fleques del poble. La gent ja no disposa de tant de temps per a fer determinades coses al moment que li caldrien. Però totes les persones que han col·laborat en el llibre s'entesten a transmetre'ns la tradició: adapten les receptes de la mida d'una fleca a la cuina de cada dia, amb els estris i els materials d'avui dia en una casa quasevol, sense trair gens el que han aprés dels seus avantpassats. Obres com aquestes contribueixen a salvar-nos el nostre patrimoni gastronòmic. Demostren que hi ha persones que s'estimen la terra i la cultura pròpies i no volen despersonalitzar-se amb "modernors alienes". Som el que som, també, pel que hem menjat. Els autors ho saben i no volen que això es perda.
I és que aquest llibre fa goig de llegir-lo i usar-lo!! El disseny és modern, amb unes fotos fantàstiques que inciten més encara a la preparació dels plats que proposen. La redacció és amena i abellidora. Què més es pot demanar? Que el llibre s'escampe i s'use. Pot ser un regal fantàstic per als amants de la cuina tradicional, siguen de Vinaròs o de Maó. O, millor encara, un "autoregal". Això és el que vaig fer jo, i n'estic ben content.

Si no el trobeu a les llibreries del poble, es pot demanar directament a Onada Edicions.
La foto d'aquest post és de l'editorial.

16 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Quina alegria, ja tenim el llibre!!! Felicitats a la família Massita!!!! i com no a en Josep Àngel, estem molt i molt contents.

Unknown ha dit...

Bueno espero que hagin fet una bona tirada perque penso que som molts els que l'esperavem.

A per ell!

Muas!

Gemma ha dit...

Ja tinc ganes de tenir el llibre a les mans, ara mateix el demano directament a la web de l'editorial. Segur que farant curt amb la tirada, je jke je...

Massitet ha dit...

Hola estimats!
Ai, quin regalet més bonico que mos heu fet, punyeteros! Moltes gràcies! ELs primers compradors i lectors del llibre! Ens ha fet molta il·lusió que fosseu vatros!!
Blocaires estimats, ben prompte farem presentació a Barcelona! Una mica de paciència i aviat el podreu tenir! Moltes gràcies per l'interès!

Aix, gallina de piel estic...

Massitet ha dit...

Hola, joietes de Beneixama!!
Aix, que m'he posat la gallina de piel amb el vostre post! Els primers en comprar-lo, els primers en llegir-lo i els primers en fer-ne el comentari! Aix, que bonicos que sou, punyeteros! Moltes gracieeeeeeeeeeeeees!!!

Blocaires estimats! Ben aviat volem fer una presentació del llibre a Barcelona! Al juliol, serà la cosa! Ben aviat el podreu tenir a les mans! Moltes gràcies per l'Interès!!!! Buf, estic emocionat!

Mar Calpena ha dit...

Hehehehe, jo tinc molta enveja de que te l'hagis agenciat tan de pressa, però penso que és de justícia que el tinguis ja. Un plaer la crítica i un plaer, segur, el llibre.

elxiquetdevinaros ha dit...

quines coses més boniques que es diuen aquí.
Visac Vinaròs i visca Benaixama (i l'herbero, i la borreta, i la perdiu de monte, i ......)

Q ha dit...

Te m'has avançat, Francesc! Córrec a encomanar-lo a 3i4 (bé, ara no, que està tancat, però demà!).
Una abraçada

Visc a la Cuina ha dit...

El buscaré,aquest llibre promet...MOLT!

Francesc ha dit...

Amics Vermells: a que és un llibre preciós?

Gemma: crec que el llibre s'està venent molt i molt bé.

Massitet: us mereixeu tot l'èxit del món. És un llibre molt ben fet i amb unes receptes boníssimes.

Mar: gràcies pel teu comentari. La veritat és que l'editorial va servir la comanda molt ràpidament.

Xiquet de Vinaròs: gràcies pel teu comentari.

Queti: ja em diràs com quedes amb 3 i 4.

Visc a la cuina: i tant!!!

maragda ha dit...

Ains que vaig veure el post de revolada però vaig de crani..., així que ara que tinc un moment i que estic visitant cuines amigues no volia passar per alt en aquest "post antic"...

Quina sort tenir ja el llibre a les mans, estic a l'espera que el podem trobar a Barcelona, i fullejar-lo, i -una mania meva- olorar-lo...
Besades!

Francesc ha dit...

Maragda: a mi també m'agrada molt olorar els llibres nous. Compartim "manietes", doncs. Ja veuràs quin llibre més ben fet. Salutacions.

Anònim ha dit...

A ON PUC COMPRAR EL LLIBRE A BARCELONA? HE ANAT A FNAC I NO LE TROBAT.
MOLTES GRACIES PER LA RESPOSTA.

MARIA ha dit...

A BARCELONA, ON VENEN EL LLIBRE?

Francesc ha dit...

Anònim: la veritat és que no sé on el podries trobar. Si els escrius al seu bloc: "Olleta de verdures", segur que ells te'n diran alguna cosa. També el pots demanar directament a l'editorial. Sent no poder-te ajudar més. Salutacions

Francesc ha dit...

Maria: et dic el mateix que a l'anònim anterior. Salutacions