dissabte, 26 de desembre del 2009

ENTRANTS DIVERSOS DEL SOPAR DE LA NIT DE NADAL

El sopar de la Nit de Nadal va començar amb uns entrants diversos, combinats amb coses bones vingudes des de l'Illa de Mallorca, de la mà de la nostra Chis.
Els vam acompanyar amb un vi negre: "Torrent Fals". Vinya Taujana. Criança 2005, de Santa Eugènia, a Mallorca. Un vi que ens va agradar moltissim a tots. Ja us devíeu pensar que, novament, la mà de la Chis hi ficava cullerada...

FORMATGE DE CABRA I PERA SOBRE PA AL FORN

Aquest entrant el vaig trobar en una revista de cuina, el nom de la qual no recorde ara. Quan me'n recorde, el posaré.

INGREDIENTS:
Llesquetes de pa de motlle.
Pera en almívar.
Formatge de cabra.
Pebre coent.

PREPARACIÓ:
Partim cada llesca per la meitat. Sobre la llesca de pa, col·loquem trossets de pera en almívar ben escorreguts. Empolsimem per damunt amb pebre coent generosament. Per damunt col·loquem dues rodanxes primes de formatge de cabra.
Posem totes les llesquetes de pa en una safata de forn i les enfornem fins que el formatge comence a fondre's. S'ha de servir calent.


FOIE A LA PLANXA AMB MELMELADA DE VI

Ací, l'ingredient estrela va ser la saborosíssima melmelada de vi negre de la Chis. Com descriure el seu sabor? Impressionantment bo, i em quede curt.

INGREDIENTS:
Foie d'ànec.
Melmelada de vi negre de Can Loi.

PREPARACIÓ:
Tallem el foie d'ànec a llesques de mig dit de gruix. En una paella calenta les passem per les dues cares fins que s'enrossisquen. Com que el foie amolla molt de greix, no cal posar-n'hi.
Es van col·locant les llesques de foie en una plata i se serveixen acompanyades d'un bol petit amb melmelada de vi negre de Can Loi.


BRIE AMB MELMELADA DE CEBA I MOSTASSA

En aquest entrant, novament va entrar en joc la saborosíssima melmelada marca de la Chis. En aquest cas, de ceba i mostassa. Novament no sabria explicar-vos el seu sabor, dolç i coent alhora.

INGREDIENTS:
Formatge Brie.
Melmelada de ceba i mostassa de Can Loi.
Llesquetes de pa blanc.

PREPARACIÓ:
Tallem el pa a llesquetes primes i li posem per damunt un parell de culleradetes de melmelada de ceba i mostassa. Per damunt col·loquem trossets de formatge Brie. Col·loquem les llesquetes en una safata de forn i les enfornem fins que es fonga el formatge. S'ha de servir ben calent.


MILFULLES DE SALMÓ EN PINXO

Aquesta recepta la vam traure del blog "Cuinetes", tot i que nosaltres la vam modificar una mica.

INGREDIENTS:
Pa de motlle.
Salmó fumat.
Tomata.
Formatge blanc fresc.
Succedani de caviar de color taronja.
Oli d'oliva.
Fulles de créixens i ruca per a decorar.
Punxons de fusta.

PREPARACIÓ:
En la plata en què els hàgem de servir, col·loquem algunes fulles de ruca i créixens per a decorar.
Amb l'ajuda d'un got, tallem un redolí de la llesca del pa de motlle. Per damunt, li posem una mica d'oli d'oliva. Tallem tomata a rodanxes i en col·loquem una sobre el pa. Per damunt, li posem un trosset de formatge blanc, aproximadament de la mateixa mida. Cobrim això amb un tros de salmó fumat. Amb una cullereta de cafè, col·loquem damunt de tot una culleradeta de succedani de caviar de color taronja. Clavem un punxonet de fusta al mig i ja està.


TAULA D'IBÈRICS

Aquesta recepta és facilíssima. Només cal comprar ibèrics tallats a rodanxes primes i col·locar-los en una plata de manera que facen goig. Nosaltres hi vam usar: cuixot, pernil d'ànec, sasitxa, xoriço...


FORMATGES VARIATS


Aquesta recepta també és ben senzilla: formatges diversos, fets a trossos de la mida d'un mos i col·locats en una plata, acompanyats de grans de raïm i trossets d'anous.

14 comentaris:

Gemma ha dit...

Uau, certament uns entrants espectaculars, no sé pas quin prefereixo :)
La combinació de la pera i el formatge ha de ser deliciosa. I amb les melmelades mallorquines de la Chis, segur que el resultat va ser molt més bo.
Bon Nadal!

Belen ha dit...

Quin sopar mes bo!!! I la taula m'agradat molt. Petons a tot dos

Belen ha dit...

Per cert....algu sap com es fan els "flaons de Morella" que son molt tipics del Nadal castellonenc.Son bonissims i no tinc receta :-(

Chis ha dit...

Ai nins!!! estic contetíssima de que us agredassin els meus potets... i poder formar part d'aquest sopar de nadal és un honor entre els honors. Moltíssimes gràcies. Sou els millors!!!!

El pare ha dit...

Francesc, acabo de descobrir aquest teu bloc i em sembla força interessant. Amb aquest seguit de receptes demostres que a la cuina la senzillesa en la elaboració, no està en contra d'un bon àpat.

Salut i endavant!

Q ha dit...

Quina taula més ben parada! I el menjar, de categoria, xe! Els nadals, si bé representen una certa càrrega, també són un incentiu perquè persones tan inquietes i amb tant de gust per tot es lluesquen a la cuina. És clar que no sou unsentretants qualsevol. Molt bon any!
Besets

El cullerot Festuc ha dit...

Quins entrants!!! Fan una pinta deliciosa...i si a sobre les mermelades eren casolanes...no m'estranya que l'èxit fos rotund!
Petunets i bones festes!
Eva.

Francesc ha dit...

Gemma: van resultar boníssim. Només un però: si tornem a usar-hi pera, la tallarem a llesques més primes. Així es notarà més el sabor del formatge tot contrastant-lo amb la dolçor de la pera. Gràcies pels teus comentaris.

Belén: gràcies guapa!! T'he posat uns links al teu blog sobre els flaons. Ja em diràs si et serveixen. Jo n'he menjats a Morella i, certament, són una delícia.

Chis: ja veus que volíem aprofitar uns productes tan bons, fets a casa, en una ocasió especial, i aquest sopar s'ho valia. Tothom va cantar les excel·lències del vi i les melmelades. No podia ser d'una altra manera, no trobes? ;D

Els fogons del pare: gràcies pel teu comentari. Jo tampoc no coneixia el teu blog i ja t'hi he deixat un comentari.

Queti: Holaaaa!!!! Quina sorpresa!!! Volíem que la taula, l'entorn, convidara a la cordialitat i a passar-s'ho bé. I crec que ho vam aconseguir. El Nadal no és una càrrega feixuga si t'agrada cuinar, com a mi. L'única càrrega és llevar-te els quilets (més aviat, arroves) que t'emportes després de les vacances nadalenques.

Eva: Holaaa!!! Sí que vam tindre èxit a casa. L'any que ve, ha veurem què ens inventem per a l'any que ve. Les melmelades eren casolanes del tot. En pots trobar les receptes si rebosteges pel blog de la Chis. Salutacions i bon any nou 2010!!

GLÒRIA ha dit...

Francesc i Oreto,
Una taula preciosa plena de "delicatessen".
Una abraçada molt forta!

Francesc ha dit...

Glòria: Hola guapa!!! Gràcies pel teu comentari. Sí que eren "delicatessen", fetes a Mallorca, però. Besadetes d'Oreto i meues.

Glòria ha dit...

Oi que diuen que a vegades es menja amb els ulls?. Doncs mai millor dit, amb aquests entrants!!!!. Deliciosos!

Francesc ha dit...

Glòria: el que té de bo de menjar amb els ulls és que no engreixa gens ni mica!!! Gràcies pel teu comentari. ;D

El pare ha dit...

Francesc, et torno a visitar per comentar que he preparat un parell d'aquests entrants:

El de formatge de cabra i pera en almívar, jo he fet servir pa de barra estreta, enlloc de pa de motlle. Molt bo!

El de melmelada de ceba i mostassa, l'he fet també amb formatge de cabra. No he trobat brie. La melmelada me l'he feta jo mateix. Aquest ha resultat extraordinari, sens dubte l'estrella de la nit.

Si et sembla bé ho pujaré al meu bloc, fent esment al teu, naturalment.

Gràcies i que tingueu un magnífic 2010!!! Felicitats.

Francesc ha dit...

Els fogons del pare: estic content que t'hagen agradat els entrants que t'hi vaig mostrar. Bon Any 2010 igualment!!!