Fa unes setmanes vaig comprar al mercat uns rovellons boníssims de veritat. Els peus dels rovellons ("esclata-sangs" en diuen a Tavernes de la Valldigna i "pebrassos" a l'Alcúdia) eren molt gruixuts i no es podien torrar com la resta del bolet. Així doncs, vaig pensar a tallar-los-els i a veure què en podia fer. A la poca estona em va vindre una idea: en faria una quix de rovellons de reciclatge!!! I va eixir molt bona.
QUIX DE ROVELLONS RECICLATS
INGREDIENTS:
150 g de peus de rovellons, nets i a trossets
2 cebes mitjanes
1 làmina de pasta fullosa congelada
1 paquet de llom curat a rodanxes fines (60g)
3 cullerades de formatge light per a untar
1 cullerada de formatge batut 0% greix
2 ous batuts
3 cullerades de formatge Grana-Padano ratllat
1 cullerada sopera d'oli d'oliva de Beneixama
Farina, per empolsinar la taula
Pebre blanc
Sal
Mantega, per a greixar el motlle
1 branqueta de romaní fresc
PREPARACIÓ:
Deixem que la placa de pasta fullosa es descongele.
Tallem les cebes a rodanxes molt primes. Posem en una paella antiadherent la cullerada d'oli de Beneixama i el posem a escalfar. Quan estiga calent però no cremant, hi aboquem les rodanxes de ceba i les salem. A foc lent, les anem sofregint fins que estiguen rosses i tendres. En estar, les en traiem i les reservem.
A la mateixa paella, sofregirem els peus de rovelló, tallats a bocinets fins que estiguen fets, però "al dente".
Apaguem el foc. Tallem ara les rodanxes de llom curat a trossets molt petits. Els aboquem a la paella junt amb la ceba, i els bolets i els peguem unes voltetes perquè s'amalgamen els sabors.
Empolsinem la taula amb farina. Agafem la pasta fullosa i l'aprimem amb el corró fins que estiga quasi transparent.
Encenem el forn a 200 graus a dalt, a sota i amb l'aire.
Untem el motlle de cuita amb mantega. Retallem un redolí de paper de forn de la mateixa mida que el cul del motlle, el retallem, el col·loquem a dins i el tornem a greixar amb més mantega.
Aboquem dins del motlle la barreja de rovellons, ceba i llom que havíem reservat.
En un bol posem el formatge d'untar light, el formatge 0% i els ous batuts i ho mesclem tot bé. Ara hi afegim un polsim de pebre blanc i un altre de sal. Agafem la branqueta de romaní i en tallem les fulletes a trossos petits. És important no passar-nos-en en la quantitat perquè el romaní aromatitza molt.
En estar ben barrejat, l'aboquem per damunt del motlle fins que estiga tot repartit. Empolvorem per damunt la quix amb el formatge Grana-padano de manera que quede repartit per tota la superfície.
Enfornem el motlle a la meitat de l'altura del forn. Apaguem la funció de dalt i el coem durant uns trenta minuts només amb la funció de sota i l'aire. Passat aquest temps, tornem a connectar la funció de dalt i l'anem enrossint durant uns altres deu minuts més. Hem d'anar vius per tal que se'ns daure la superfície però no que se'ns creme.
Mentrestant, se'ns anirà omplint la cuina d'una deliciosa olor de formatge gratinat i de tot plegat.
En estar fet, traiem el motlle del forn i deixem que es refrede a dins la quix. En estar tèbia, la'n traiem amb cura i la col·loquem sobre una plata i ja la podem servir.
Estava boníssima!!! No en vam deixar ni un bocí.
4 comentaris:
M'encanten les quiches d'aprofitament! I amb els peus de rovellons ha de quedar boen gustosa!
M'has fet olorar l'aroma de romaní per la cuina, i desitjar un tastet d'aquesta quix teua. Gràcies, Francesc.
Qué bona! té una pinta estupenda!
petons
Quina bona pensada!!! la veritat de vegades quan els netejo penso que aquell trosset es podria aprofitar... Bé, quan els faig a trossets si que l'aprofito!!! aquí no es pot despreciar res!!
Publica un comentari a l'entrada