diumenge, 4 de desembre de 2011

BESCUIT CUBISTA DE XOCOLATE

Bé, supose que el nom no fa la cosa, o sí? Li he posat, per això, mig en broma, mig seriosament, el nom de "cubista" perquè el cas és que aquest bescuit, cada vegada que el faig, no hi ha manera que isca uniforme. Sempre cou a la seua i s'infla més o menys segons li ve de gust. Per unes bandes ix molt alt i per altres es queda a la meitat. Misteris de la rebosteria o que sóc més maldestre encara del que em pense. A més, com que també l'he fet pensant en la meua neboda Leonor Sanchis (xocolatera fidel com jo), i ella és molt artista, doncs, supose que li farà gràcia quan en llegirà la recepta.
Per cert, que ara que hi parle, aprofite l'avinentesa que el riu Vinalopó passa per Beneixama, per a fer propaganda que li han donat un premi (a ella i a altres quatre amigues) per un curtmetratge sobre els contes de dones: "Aquest conte no s'ha acabat". Es tracta del "Festival Internacional de Cine Invisible "Filme Sozialak" ". Com diuen les bases del mateix festival, "es tracta d'oferir-hi un espai alternatiu en el qual difondre totes aquelles creacions en format digital i cinema amb temàtica social que tracten qüestions de gènere, dona, drets humans, justícia social, medi ambient, interculturalitat... i que per eixe motiu han estat invisibilitzades, marginades o censurades als seus països d'origen o a nivell internacional". Leonor sempre s'ha distingit pel seu compromís social i unes idees molt clares sobre com hauria de ser la nostra societat. A mi em fa sentir molt orgullós que pense i actue així. Viu a Catalunya i no para quieta, tothora ideant art en el que fa.
Total, que parlant de la meua neboda (coses de tiet pagadot), una mica més i no pose la recepta d'avui.

BESCUIT CUBISTA DE XOCOLATE



INGREDIENTS:
Per al bescuit:
1 iogurt 0% (el meu era de sabor maduixa)
2'5 potets (de la mesura del iogurt) de farina
1/2 potet de cacau en pols sense sucre "Valor"
1 potet de formatge 0% "Hacendado"
2 potets d'edulcorant en pols apte per a coure's al foc
1 sobre de rent en pols "Royal"
6 porcions de xocolate pur 70% de cacau sense sucre "Valor"
2 ous sencers

Per a greixar el motlle:
1 trosset de mantega
1 cullerada de farina

Per a la cobertura:
4 porcions de xocolate pur 70% de cacau sense sucre "Valor"
1 cullerada sopera de formatge 0% "Hacendado"
1 cullerada sopera d'aspartam

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a dalt, a sota i en funció aire a 200ºC.
En un bol gran, aboquem el iogurt. El potet el rentem i el fem ben net perquè ens servirà de mesura per a la resta. Trenquem els ous i els afegim al iogurt. Ara aboquem la mesura de formatge 0%. Mesclem bé amb un batedor de varetes.
Haurem de tornar a rentar i eixugar bé el potet de iogurt per al que ve ara. En el cernedor, aboquem les dues mesures i mitja de farina, la mitja mesura del cacau en pols i el sobre de rent. Ara el cernem sobre el bol gran. Hi afegim les dues mesures d'edulcorant en pols i mesclem tot bé. Queda una mica enganxoset, però no passa res.
En una bossa de plàstic hermètic, posem les quatre porcions de xocolate sense pur sense sucre i les colpegem amb una massa fins a fer-les a trossets menuts. No cal que estiguen molt reduïts, és perquè queden com a trossets més bons dins el bescuit. Ens estar, els afegim a la mescla anterior.
Agafem un motlle dels de forat enmig i el greixem amb la mantega. L'empolvorem amb farina i, en estar ben repartida per totes bandes, el colpegem sobre la taula perquè amolle la farina que sobre.
Amb molta cura, repartim la barreja en el motlle. Amb una espàtula, provarem de repartir-la de manera uniforme.


Ara és el moment d'enfornar el bescuit. Només ficar-lo-hi, abaixem la temperatura a 180ºC. Passats 10 minuts, tornem a abaixar-la a 160ºC i continuem coent-lo durant 30 minuts més. Com veieu, el temps total de cuita és de 40 minuts.
Una vegada cuit, el traiem del motlle i el col·loquem damunt d'una reixeta perquè s'acabe d'airejar i perda humitat.
Ara preparem la cobertura. En un recipient de vidre, col·loquem les quatre porcions de xocolate pur i la cullerada sopera de formatge 0% damunt. Escalfem al microones durant 15 segons. El traiem del forn i el mesclem bé. Si veiem que no s'ha desfet prou, el tornem a ficar dins durant 5 segons més. Hem d'anar molt amb compte amb el microones perquè podem cremar fàcilment el xocolate. Quan ja el tenim en una textura "untable", li afegim la cullerada sopera d'aspartam i tornem a mesclar-ho tot. Ara és el moment d'untar tota la superfície del bescuit, amb l'ajuda d'una espàtula, amb la cobertura de xocolate.


 Col·loquem el bescuit en un plat pla que ens agrade i ja és a punt per a menjar-nos-el!! Com que no té gens de sucre, supose que deu ser adequat per a persones diabètiques i, també, per a aquelles que volen passar un gust i no engreixar-se més del compte.

7 comentaris:

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Per una historiadora de l'art com jo un bescuit cubista és la meva perdició! jejeje
Enhorabona pel premi a la teva neboda!
Petons
Sandra

Queti B. ha dit...

Artistàs! Això és una temptació irresistible! Me l'apunte per si podem fer-ne un en la setmaneta gruyère que ens ha tocat. Mmmmmmm!
I felicita la neboda de la meua part. Per què no m'estranya gens que se t'assemble?
Una abraçada

Programa Quins fogons! ha dit...

Oh! queda negre, negre!!! Quina perdició...

Francesc ha dit...

Sandra: Ei, moltes gràcies!! És que li tinc un delit especial a la meua neboda.

Queti: com sempre, ets un amoooor!!! Besades

Programa Quins Fogons!!: on hi haja la xocolata negra!!! Salutacions

Albert ha dit...

Cubista?...juas,juas !!!

Anna Hallado ha dit...

En definitiva, un dolcet artístic i una neboda artista. Ole tus artes!
Besets

Francesc ha dit...

Albert: és una manera com una altra de "disfressar" una mica un bescuit molt desgavellat... ;D

Anna: tu que te'l mires amb bons ulls. Gràcies pel comentari.