diumenge, 21 de novembre del 2010

LA TIETA MAME

LA TIETA MAME. Títol original: Auntie Mame. Patrick Dennis. Traducció: Francesc Parcerisas. Biblioteca Mínima, núm. 183. Ed. Quaderns Crema.

Patrick es queda orfe i, per desig del seu pare, passa a dependre de la seua tieta Mame. A partir d’ací, la seua vida canviarà de manera radical.
Es tracta d’un dels llibres més divertits que m’he llegit darrerament. En les quasi quatre-centes pàgines que té, s’hi va desgranant una crítica mordaç, intel·ligent i lúcida de la societat americana des d’abans de la crisi del vint-i-nou fins als anys setantes.
Les situacions més esbojarrades i ridícules serveixen per oferir una imatge descarnada d’alguns mites socials de l’època que han bastit tot un imaginari col·lectiu en eixes dècades.
Els diàlegs i les situacions descrites són d’una hilaritat desbordant, tot i que, per sota, traspuen totes les misèries d’unes classes socials que pugen i baixen en l’escalafó social tot dependent dels diners que es tenen (o no) i on la cultura, el saber fer i l’educació poden redimir, o tot el contrari, els seus posseïdors.
Enmig de tot plegat, Patrick i la tieta Mame viuen un munt d’aventures i circumstàncies, de vegades còmiques, de vegades tràgiques, que fan que aquesta novel·la no decaiga en cap moment. El final, com no podia ser d’una altra manera, sorprenent. I és que hi ha vicis i virtuts que no canvien mai. Es transformen i s’adapten a cada circumstància vital.

5 comentaris:

starbase ha dit...

Ara mateix em passo un auto-mail amb el títol perque quan acavo anant a la biblioteca ja no recordo les teves recomanacions!! Ja m'ha passat dos cops i n'he apres!! :)

Gemma ha dit...

No havia sentit a parlar d'aquesta novel·la... i m'agrada perquè crec que no he llegit mai una novel·la ambientada en aquesta època als Estats Units.
M'apunto la recomanació per quan m'acabi l'últim del Ken Follet, que tot just he començat avui ;)

Q ha dit...

Un llibre dels que m'agraden (més si el recomanes tu). Córrec a llegir-me'l!
Besets

josep ha dit...

Gràcies Francesc per aquesta recomanació, promet moments molt interessants. En prenc bona nota.
Una abraçada

maragda ha dit...

Hola! ja tornem per aquests barris...
En prenc bona nota d'aquesta lectura! que la inclouré a la meva llista de Reis ;) i a més traduïda pel Parcerisas deu ser una joia!
Petons!