dimarts, 2 de març del 2010

PASTA AMB SALSA DE VERDURES, GAMBES I CLÒTXINES

Avui m'abellia pasta, però no tenia cap salsa d'aquelles preparades que es poden comprar. Com que al frigorific tenia verdures que podien demanar auxili un dia o un altre, he pensat d'aprofitar-les. Se m'ha ocorregut preparar una salsa de verdures amb peix per tal de fer alguna cosa diferent. I no ha quedat gens malament, per això gose posar-la.

PASTA AMB SALSA DE VERDURES, GAMBES I CLÒTXINES

INGREDIENTS:
1 porro gran
1 carabasseta (= carbassó)
1 bajoca roja (= pebrot vermell)
4 tomatetes
3 cebes de Figueres
100 g de cues de gambes congelades
1 pot de clòtxines (= musclos) al natural
2 cullerades soperes d'orenga seca
1 puntada de cullereta de cafè de pebre roig dolç
6 cullerades soperes d'oli de Beneixama
1/2 got d'aigua
sal

Espirals de colors (n'hi devia haver uns 400 g)

PREPARACIÓ:
Deixem que les cues de gamba es descongelen a temperatura ambient (o ho fem al microones) i en reservem el líquid que amollaran.
Rentem les verdures. Posem un cassó amb aigua a calfar per a escaldar les tomates.
Capolem el porro molt menut (intentem aprofitar al màxim la part verda i tot). Posem una cullerada d'oli de Beneixama (farem el mateix amb cada ingredient que usarem) en una paella a calfar. En assolir la temperatura adient, hi sofregirem el porro fins que estiga quasi cuit. En estar, le'n retirem i el col·loquem en una olleta i el reservem.
Tallem les cebes de Figueres ben menudes i les fregim a la paella amb una altra cullerada d'oli de Beneixama. En estar, les en traiem i les aboquem a l'olleta on teníem el porro fregit.
Capolem menuda la carabasseta (amb pell i tot) i la bajoca (a la qual li llevarem, primer, el peçó, les vinces i les parts blanques) i les sofregim a la paella amb més oli.
Mentrestant, escaldem les tomatetes (a les quals haurem fet prèfiament un tall en forma de creu a la part oposada al peçó) i els llevem la pell i les llavors. Atenció que reservarem el líquid que amollen tot tirant les vinces en un colador i deixant que degotegen. Les trossegem menudes i les afegim a la paella.
Continuem fregint la carabasseta, la bajoca i la tomata fins que estiguen ben cuites. Ara ho aboquem a l'olleta on teníem la resta de verdures i hi afegim el líquid que han amollat les vinces de la tomata (encara que siga poquet).
Agafem les gambes i aboquem el líquid que han amollat a la cassola on tenim les verdures. Tallem les gambes a trossets i les fregim a la paella amb dos cullerades d'oli. Han de quedar ben sofregides. En estar, les aboquem a la cassola.
A la paella de fregir les gambes, aboquem el mig gotet d'aigua i l'hi fem bullir perquè s'impregne de tots els sabors que hi ha deixat la fregidura. Aquest líquid l'aboquem a l'olleta on tenim les verdures. També hi afegim l'orenga i la sal.
Posem aquesta olleta a bullir, primer a foc viu i, després, a foc lent, de manera que vaja fent xup xup. A la poca estona, hi aboquem les clòtxines de pot (sense el líquid de conservació), la puntada de pebre vermell, i continuem coent a foc lent durant aproximadament tres quarts d'hora amb l'olleta tapada.
De tant en tant, convé fer-hi una ulladeta i remenar perquè no s'enganxe. Si veiem que li falta líquid (tot i que les verdures ja n'amollen prou), li podem afegir una mica més d'aigua. S'ha de quedar tot ben cuit i amb els sabors mesclats.
En estar la salsa, posem a bullir la pasta (en aquests cas, les espirals de colors) i, en estar "al dente", els traiem l'aigua. En la cassola on haurem bullit la pasta, hi aboquem la salsa i remenem perquè tot s'hi mescle bé, i ja es pot servir.
Amb tot el que hi he posat m'ha eixit ració per a quatre persones ben menjadores.

8 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

estimat Francesc, a nosaltes la pasta ens abelleix cada dia, i amb aquest invent salsero que has fet encara ens abelleix més. Ets genial estimat amic.

Gemma ha dit...

La pasta té la gran virtud de cada bona amb una infinitat de salses. Trobo que la teva és ben original, amb els musclos (o clotxines, m'encanta el nom!) i tot... I a més, ideal per fer net de verdures a la nevera!

No tot són postres ha dit...

Has fet una improvisació amb el que tenies a la nevera perfecta! a mi també m'abelleix!
Per cert, he vist que pujareu a Barna el proper 19 de març, em sap greu però és St Josep i a casa hi ha moltes Pepetes (mare i sogra) i s'ha d'estar pel que toca!. M'hauria fet gràcia conèixer-vos.
Bé, una altra vegada serà! Espero amatent la vostra crònica de la vetllada.
PTNTS
Dolça

Sara Maria ha dit...

M'encanten aquestes receptes d'obrir la nevera i veure que hi tens!!! Quina cara que fa!!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Una recepta ben bona i a l´abast de tothom...aquestes espirals m´agraden molt, un petó

GLORIA ha dit...

M'agrada la recepta improvisada i creativa que proposes però sobretot m'agraden les fotografies.
Besades!

Josep Gironès Descarrega ha dit...

Tot plegat fa molt bon aspecte. Llàstima que les fotos no desprenguin aroma.

Francesc ha dit...

Amics Vermells: moltes gràcies pel vostre comentari. Besades

Gemma: ha estat una mena de "pensat i fet". A veure què hi feia. I sí, la pasta és molt agraïda. ;D

Sara Maria: de vegades, de les coses més impensades en traus coses bones. D'altres n'ix un desastre.

Maria José: a mi la pasta m'agrada molt i és ben fàcil combinar-la amb altres ingredients i que quede més o menys mengívol.

GLÒRIA: el dia que inventen la transmissió de correus amb volum, podrem enviar-te "platets de coses bones". Besades.

Josep Gironès: benvingut al blog!! Gràcies pel teu comentari. Et dic el mateix que a la Glòria: haurem d'esperar a la transmissió de correus amb volum. Salutacions