dilluns, 14 de juliol del 2008

ARRÒS DE PUTXERO A L'ALCUDIANA

Com a la resta d’arrossos valencians, cada zona del País Valencià el fa d’una manera. A Beneixama no es fa igual i un altre dia n’explicaré la recepta. Aquesta és tal i com la fan els meus sogres, “roscans” de soca-rel. La recepta és una mica laboriosa perquè es parteix d’una recepta prèvia: el putxero. És la versió valenciana del més conegut “escudella i carn d’olla”, però sense els galets. Per tant, caldrà fer prèviament el “putxero” i afegir-hi dues coses que, sembla que no es posen al plat més conegut: blanquet (embotit tradicional valencià) i un bon tall de cansalada. Tanmateix, podem no posar-hi cap dels dos ingredients i també ens n’eixirà un plat ben gustós. Una vegada fet el putxero, la cosa ja és més fàcil.

INGREDIENTS:

Oli d’oliva de Beneixama

Arròs bomba (1 part d’arròs/3 de brou)

Brou del putxero

Ceba (1 gran o 2 de xicotetes)

Pilota

Blanquet (opcional)

Cansalada (opcional)

Sal (si cal)

ESTRIS:

1 got

1 paella d’anses

1 escumadora

1 perol d’acer

1 safata

1 plat

1 ganivet


PREPARACIÓ:

Mesurarem l’arròs que volem usar (aproximadament, ½ got (dels d’aigua) d’arròs per persona) d’acord amb la proporció que hem esmentat abans (1 got d’arròs/3 gots de brou) i el reservarem. Ara agafarem el brou necessari d’acord amb l’arròs que hem mesurat i el posarem a calfar al perol fins que quasi bulla. Traurem la pilota, el(s) blanquet(s) i la cansalada amb l’ajuda d’una escumadora i els reservarem en una safata.

Pelarem la ceba i la trinxarem ben petita. La deixarem al plat.

Abocarem oli d’oliva a la paella i un polsimet de sal . En estar ben calent, hi fregirem la ceba fins que estiga daurada. En la mateixa paella hi sofregirem l’arròs tenint cura que no se’ns creme (tampoc la ceba, compte!).

Quan estiga ben sofregit l’arròs, hi abocarem el brou del putxero (que ha d’estar quasi bullint).

Mentre l’arròs cou, trossejarem la pilota i la farem a trossets petits i els reservem. Farem el mateix amb el(s) blanquet(s) i la cansalada.

Quan ja quasi estiga cuit l’arròs (en això no hi ha temps segur, pot anar de mitja hora a quaranta minuts), repartirem per la superfície la pilota, el blanquet i la cansalada.

Quan el brou haja desaparegut i l’arròs ja estiga ben cuit (però no esclatat) ja es pot servir.

Podem acompanyar-lo de la resta de la carn i les verdures del putxero en dues safates diferents.

Evidentment, no és un menjar gens de règim, però resulta boníssim!

12 comentaris:

Sara Maria ha dit...

Esperarem el post. Per cert, t'he afegit a la llista d'amics de Un raco del mon

Francesc ha dit...

Sara Maria: això sí que és rapidesa! Gràcies per incloure-m'hi. Salutacions.

La cuina vermella ha dit...

Ostres Francesc ets la 'biblia' de l'arròs, en saps un munt i tens un munt de receptes!
Aquest ha d'estar brutal! Esperem amb candeletes el que es fa a Beneixama. Petonets.

Francesc ha dit...

Amics vermells: la veritat és que no en sé tant d'arrossos com voldria. El que faig és aprofitar-me de la gent que en sap per aprendre'n una mica cada dia. No és gens fàcil preparar un bon arròs. A mi em costa molt encertar-ne el punt de cuita i que no hi haja cap "però". En això els valencians som uns tiquismiquis primmirats. ;D

La Taula d'en Bernat ha dit...

Quina gràcia! Sempre que havia vist la teva imatge m'havia semblat un husky siberiano amb la boca oberta. je,je. Veig que ets més petitó i t'agrada rosegar.
Enhorabona pel blog!

Francesc ha dit...

Anna: Ja ho veus, els petits hi cabem pertot arreu ;). Salutacions i gràcies pels elogis.

El cullerot Festuc ha dit...

No em deixa de sorpendre que tinguis l'arròs de 30-40 minuts al foc....jo que el tinc 18 minuts...No et queda covat??? Per la pinta que fa, va a ser que no!! ;)
Petunets,
Eva.

Francesc ha dit...

Eva: depén molt del tipus d'arròs. Si és del bomba, li cal aquesta cuita. Si n'hi utilitzes d'altres de menys qualitat, llavors s'ha de coure amb menys temps, però ni el sabor ni la textura són iguals. Has provat, per exemple, un bon arròs del delta de l'Ebre? Tinc entés que queda molt bo. Salutacions.;)

El cullerot Festuc ha dit...

M'estas dient que faig servir un arròs de mala qualitat??? jajaja!!!! Jo faig servir D.O. de Pals...i m'agrada força...provaré el que dius del Delte!
Merci!!!

Francesc ha dit...

Eva: no, de cap manera! No volia dir que n'utilitzes un de mala qualitat! Potser em vaig expresar malament. Realment volia dir "la varietat". No és igual un arròs tipus "bomba" que un de llarg o un basmati... Perdona si t'he ofés. De veritat. <:(

El cullerot Festuc ha dit...

Ai Francesc...que el comentari anava de conya!!! jejeje....Pas que m'havia molestat!!! ;) Només faltaria!!!! jajaja...que bo!!!

Francesc ha dit...

Eva: ;)