dimarts, 8 de juliol del 2008

ESCABETX A LA MEUA



Aquest escabetx no és un escabetx a l’ús. Va eixir d’una busca per Internet i el que jo recordava de com el preparava a casa ma mare. Com que la recepta va resultar, casualment, molt saborosa, doncs, gose posar-la a l’abast de tothom. Ja me’n direu.

ESCABETX A LA MEUA


INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:

12 sardines grans

1 got d’oli d’oliva

1/3 de got de vinagre de Mòdena

1 got de conyac

1 got d’aigua

Farina

1 cabeça d’alls

Sal

1 fulla gran de llorer o 2 de petites


ESTRIS:

1 ganivet

1 paella

1 bossa de plàstic (de les que tenen un “zip” per tancar-les)

2 plats

1 olleta de fang amb tapadora


PREPARACIÓ:

Netegem les sardines llevant-les les escates i tallant-les el cap, les obrirem per la meitat i els llevarem l’espina central tenint cura de no llevar –ne massa molla. Una vegada totes netes, les col·loquem a la bossa de plàstic i li aboquem dues o tres cullerades de farina. Sacsegem la bossa de manera que queden impregnades per totes bandes. En traure-les de la bossa, els llevarem la farina sobrant per tal que no n’hi haja massa.

Posarem a calfar l’oli a la paella. Agafem els alls i, un per un, els peguem un colpet de manera que se’ls amolle una mica la pell. Mentrestant, hi sofregirem els alls sense que es cremen, junt amb la fulla de llorer. Quan hagen agafat un color daurat els traiem i els deixem en un plat.

En l’oli ben calent, anem sofregint les sardines sense que se’ns cremen. Les fregirem, com a molt, de dues en dues, de manera que no abaixe la temperatura de l’oli. En estar ben fregides, les anem col·locant en un altre plat. Del resultat de fregir les sardines, l’oli s’haurà omplit una mica de farina. No passa res. Contribueix a què estiga més bo el plat.

Ara tornem a abocar els alls i la fulla de llorer a la paella, el vinagre, el conyac i farem que bulla tot durant uns minuts. Ara hi abocarem l’aigua i tornarem a fer que arrenque el bull.

Mentrestant, anem col·locant les sardines a l’olleta de fang.

Deixem que el contingut de la paella bulla durant tres o quatre minuts i, llavors, l’abocarem sobre les sardines, de manera que queden ben cobertes amb la mescla d’oli, vinagre, conyac, aigua, sal, alls i llorer. Tapem l’olleta i la deixem refredar damunt del banc de la cuina.

Quan haja assolit la temperatura ambient, la posarem a la nevera i esperarem durant un parell de dies per tal de menjar-nos-el.

4 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Bo, no! boníssim aquest escabetx! amb un bon pa amb tomàta, per esmorzar i una canya de cervesa... que més es pot demanar!!
Gràcies per recuperar aquestes receptes i compartir-les amb tothom.
Petons Francesc.

xaro ha dit...

Que bé, estava buscant una recepta original per fer sardines ara que es la época i aquesta m'encanta, te la copio!!
Un petó
Xaro

Francesc ha dit...

Xaro: Hola! Em sembla perfecte que copies tot el que vulgues. Ja em diràs si t'ha eixit bona. Per cert, el conyac era un "Gran Duque de Alba". És que a casa no bevem licors i tenia tota una ampolla regalada a l'abast i la vaig fer servir. Però supose que amb un bon conyac "Torres" o altre da casa nostra també eixià bona. Salutacions

Francesc ha dit...

Amics vermells: el meu correu va com una carabassa! M'arriben els comentaris desordenats. Gràcies a vosaltres per llegir-me i fer-me eixos comentaris tan elogiosos. Em feu molta (sana) enveja de veure el vostre magnífic bloc amb eixe fotos tan suggerents. A mi encara em falta mooolta traça. Besets ;D