divendres, 12 de juliol del 2013

SORBET DE LLET MERENGADA DE RÈGIM

L'estiu demana coses fresquetes, sobretot gelats. Viure a prop d'una gelateria és una cosa molt difícil de compatibilitzar si, a més, hi fan la millor llet merengada que conec. Coses del règim, no en puc menjar tanta com voldria perquè, si no, estaria fet un bidó i redolaria escales avall. Solució: buscar fer-ne de manera que en puga menjar sempre que vulga. D'ací naix aquesta recepta, de buscar la manera "d'enganyar el cos" i passar un gust.
SORBET DE LLET MERENGADA DE RÈGIM


INGREDIENTS:
1 l. d'aigua mineral o filtrada
8 cullerades de llet en pols descremada "RAM"
6 cullerades d'aspartam
2 branquetes de canella
2 peles de llimó (només la part groga)
5 clares pasteuritzades
1 puntadeta de sal
5 cullerades d'aspartamo
Canella en pols de "Ca Manolo"



PREPARACIÓ:
Primer de res, posem l'aigua a escalfar. Quan comence a bullir, posem la llet i amb un batedor de varetes l'anem mesclant bé fins que s'hi faça una mescla homogènia. Ara afegim la pela de llimó i les branquetes de canellla. Abaixem el foc i, quan arrenque el bull, deixem que coga a foc molt baixet durant un quart d'hora. Hem d'anar amb compte d'anar remenant amb el batedor de varetes a cada moment perquè aquesta mena de llet és ben fàcil que se'ns enganxe al cul del cassó. Passat el quart d'hora, apaquem el foc i deixem que tot infusione fins que la llet estiga tèbia. Ara la colarem i la posarem en el recipient hermètic que anirà al congelador. Li afegim les 6 primeres cullerades de l'edulcorant i deixem que es refrede del tot. Llavors, el posem a la nevera perquè comence a fer-se fresquet. Quan considerem, el posem al congelador.
Quan vegem que comencen a formar-se cristallets, batrem la llet per a trencar-los. Això ho haurem de fer unes quantes vegades (a cada mitja hora), fins que el gelat tinga una consistència cremosa.
Arribats en aquest punt, batrem les clares a punt de neu fort amb la puntada de sal. Llavors li anirem afegint les altres 5 cullerades de l'edulcorant.
Quan les clares estiguen ben dures, les mesclarem amb molta cura amb el gelat que teníem reservat a la nevera i el tornarem a ficar al congelador. Haurem de repetir allò de mesclar el gelat amb els cristallets almenys un parell o tres de vegades.
Passat aquest tràmit, ja en podem fer boles de sorbet, posar-les en una copa que ens agrade i empolsimar-lo amb una bona quantitat de canella en pols. Boníssim!!!
No és com la llet merengada "clàssica" ni té la seua textura, però té un saboret molt bo i no massa calories. A més, pot ser, fins i tot, apta per a diabètics i celíacs, sempre que l'edulcorant que utilitzem i la llet no n'indiquen el contrari.
Si tenim una geladora casolana, totes les passes de fer el gelat ben cremós es simplifiquen molt i molt, perquè el gelat quasi es fa sol.

4 comentaris:

Víctor ha dit...

El que et vaig a dir és un poc incompatible amb el que buscaves, un gelat baix en calories. No obstant, utilitzar el component que et dic fa reduir la quantitat de sucre a emprar entre un 30-50% gràcies al sucre invertit.

Gràcies a l'ús d'aquest, hagueres evitat la formació de cristalls. Aquest component n'evita la formació i té més dolçor que el sucre normal (30-40% més). I, combinat amb dextrosa (quasi semblant al sucre), obtens un gelat més refrescant i fa disminuir la temperatura de congelació obtenint una textura més cremosa.

La dextrosa es pot aconseguir en les farmàcies i el sucre invertit es pot fer a casa, amb aigua, sucre normal i àcid tartàric (el sobre blau de les gaseoses).

És un consell. Informa't un poc sobre l'efecte calorífic d'emprar aquests components i si paga la pena emprar-los per aconseguir aquest objectiu. Ja et dic que en termes de sabor, color i qualitat final, tant el sucre invertit com la dextrosa juguen un paper important.

Salutacions!

Tapa't de tapes ha dit...

M'encanta la llet merengada, Francesc. Sembla molt bo i refrescant aquest sorbet!

No tot són postres ha dit...

Bo i fresquet! Ja m'agrada trobar algunes postres de regim, d'altra manera acabaría de la mateixa manera que tu...bidonet i rodolant!
Ptnts
Dolça

Francesc ha dit...

Víctor: ja m'explicaràs com es fa això del "sucre invertit". Supose que deu ser una altra manera de fer dolços, però més calòrics. Tindré en compte els teus consells. Gràcies pel teu comentari.

Marina A.F i Ma Glòria: estic content que us haja agradat. La calor té eixes coses. :D