divendres, 19 de juliol del 2013

CLAFOTÍS DE CIRERES I MADUIXOTS

De clafotís n'he publicat ja tres en aquest blog, però barrejant aquestes dues fruites alhora no. Fa uns dies havíem d'anar a ca uns amics a passar un dia de muntanya i vaig pensar a fer-lo perquè és molt fàcilet i sempre ix bo. La veritat és que va ser un èxit i se'l van menjar ben a gust.

CLAFOTÍS DE CIRERES I MADUIXOTS




INGREDIENTS:
Cireres
Maduixots
2 ous sencers
3 clares pasteuritzades
2 iogurts de macedònia 0% de greix
200g de sucre
100g de farina
1 culleradeta d'essència de vainilla (o 2 beines ratllades)
Mantega per a untar el motlle
Sucre glacé per a empolvorar

PREPARACIÓ: 
Posem a escalfar el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
Rentem les cireres i les maduixes. No n'he posat la quantitat perquè dependrà de la grandària del motle. Jo dec haver-hi gastat sobre 700g de cireres i uns 200g de maduixots. Així, a ull... Amb un lleva-pinyols els els llevem a les cireres. Tallem la part verda dels maduixots.
Untem un motlle redó amb mantega. Col·loquem un redolí de paper de forn al cul del motle i el tornem a untar de mantega. 
Disposem un redolí de maduixots. Omplim la resta del motlle amb les cireres despinyolades.
En un bol alt posem els ous sencers, les clares, el sucre i l'essència de vainilla Batem amb la batedora amb el disc triturador. En estar tot ben barrejat, hi afegim la farina amb un colador perquè s'airege. Mesclem, ara, amb un batedor de varetes. Ara li afegim els iogurts i tornem a barrejar-ho tot. 
Aquesta mescla la distribuïm sobre les cireres i els maduixots. Convé que li peguem un parell de colpets suaus al motle perquè les petites bombolles d'aire que puguen quedar-hi isquen a la superfície.

Enfornem ara el motle a una tercera part de l'altura total del forn. Abaixem la temperatura a 150º C i el posem amb l'escalfor a sota i amb l'aire. El deixem coure durant uns quaranta minuts (alerta, que cada forn és un món!!). Quan vejam que ja està cuit, apaguem el forn i el deixem dins encara durant 10 minuts més. Passat aquest temps, el traiem del forn i el deixem que es refrede.
Quan el pastís ja està fred del tot, el podem desemmotllar i col·locar en una safata bonica i, llavors, l'empolvorem per damunt amb sucre glacé.
Queda més bo si el fem d'un dia per l'altre i el conservem a la nevera dins del motle, tapat amb un plàstic, perquè estiga ben fresquet quan ens el mengem.
Hem d'anar amb compte quan el desemmotllem perquè és un pastís bastant fràgil i se'ns pot trencar si el traiem encara calent o, si una vegada fred, hi actuem amb massa precipitació.