dimarts, 13 de gener del 2009

APROFITAMENT DE PUTXERO

Abans de Nadal havíem preparat un putxero (equivalent a "escudella i carn d'olla"), del qual teníem algunes coses congelades. D'aquest plat, es pot aprofitar tot, però, el que més, el brou. Per tant, quan fas una putxerada monumental com la que havíem fet, és normal que no t'ho pugues acabar tot. Ens en quedava un bon pessic de cigrons cuits i part de la carn. Cal tindre en compte que, normalment, tant la carn com els cigrons ja han amollat una bona part dels seus sabors en el brou, per això hem de "renovellar-li'ls" una mica. Ací entren en lloc les espècies (que a Beneixama anomenem "les salses"). Per tal d'aprofitar-ho tot preparant una menja diferent, he tornat a fer un

APROFITAMENT DE PUTXERO

INGREDIENTS:
Carn sobrada del putxero (en aquest cas, vedella, blanquet, llonganissa, pollastre...)
Cigrons cuits del putxero
1 ceba mitjana
3 alls
Oli d'oliva de Beneixama
1 puntadeta de pebre roig
1 puntadeta de pebre i clavell
1 puntadeta de sal
1/2 ditet de conyac en un got dels d'aigua
1/2 ditet d'aigua com abans hem posat de conyac

PREPARACIÓ:
Posem en una cassola un bon raig d'oli d'oliva de Beneixama. Pelem la ceba i la capolem en trossets molt petits. L'aboquem a l'oli calent i l'anem fregint fins que quede ben daurada i sense cremar-se. Mentrestant, pelem els alls i els fem a trossets molt menudius. Els incorporem al sofregit i els anem daurant a foc baix sense que es cremen. En estar tot ben daurat, hi aboquem els cigrons i els peguem un parell de voltetes fins que s'impregnen bé de l'oli, la ceba i l'all. Tapem la cassola i deixem que es faça uns cinc minuts a foc molt baix. Ara tallem la carn i el que ens quede del putxero i ho aboquem a la cassola. Com hem fet anteriorment, ho mesclem tot i deixem un minut que es coga. Aboquem les puntades de sal, pebre roig i pebre i clavell i ho mesclem novament. Hi afegim ara l'aigua i el conyac, ho remenem tot i deixem que coga durant uns cinc minuts a foc mitjà sense deixar de remenar. I ja està.

12 comentaris:

Glòria ha dit...

Sí senyor, això és cuina d'aprofitament d'ingredients i de temps, perquè no es tarda massa en tenir-ho preparat, oi?.

Una abraçada

Cuinagenerosa ha dit...

bona idea, i després de l'enfarinada, un putxero és el que ve més de gust.
salut!

Sara Maria ha dit...

Aquesta si que és una bona aprofitada... Carai!!!

Gemma ha dit...

Aquest putxeros són odeals per a dies d'hivern com els d'aquest any... Recordo un Nadal a la Vall d'Aran quan vam fer una Olla Aranesa d'on en vam menjar tota una setmana seguida...
Molt bon aprofitament!

Oreto Doménech ha dit...

Estava boníssim!

xisco ha dit...

ueeeeeeeeeeeeeep!!!!
Com vaig aprendre que entre amics i parents, hi ha 15 dies de temps,vos don es molts d'anys!!!!
i gràcies per preocupar-vos!!! ;)
una besada ben forta desde sa roqueta.

Francesc ha dit...

Glòria: és molt ràpid i bo de fer.

Manel: quan fa fred, qualsevol brou bo et va bé.

Sara Maria: és una manera tradicional d'aprofitar el menjar d'aquelles èpoques quan no hi havia massa per menjar i s'havia de fer bo.

Gemma: d'un putxero gran en poden eixir unes quantes menjades.

Oreto: ;D

Xisco: gràcies!!! Besades dels dos. ;D)

enric ha dit...

Aquestes formes de reconvertir unes sobres en un plat exquisit, malauradament, avui que tant parlem de reciclatge, s’han perdut molt a les cuines casolanes, i diu molt a favor de la imaginació dels pobles a l’hora de menjar, que no té perquè ser forçosament, només, sinònim d’alimentar-se.

Francesc ha dit...

Enric: estic completament d'acord amb tu amb el que dius. A més, a casa sempre ens ha sabut greu llançar a perdre el menjar sobrer i sempre hem fet per aprofitar-lo. Llevat que s'haguera fet malbé, és clar!!

La cuina vermella ha dit...

Boníssim aquest aprofitament, que bo, i a l'hivern bé de gust sempre. Nois us felicito. Petons bonics.

Francesc ha dit...

Amics Vermells: gràcies! ;D

Massitet ha dit...

Txeic! Aquesta recepta vostra se m'havia passat. Gràcies per l'avís! És una gran manera d'aprofitar les sobres del putxero i, sobretot, de "revitalitzar-les".

Salut