dimecres, 6 d’agost del 2008

LEVANTE, TU PER ACÍ I JO BUSCANT-TE!


Dins la dèria despersonalitzadora que dia rere dia ens fa la guitza, des d'Espanya estant, ens trobem amb l'arxiconegut "levante". Així, les "teles" i els diaris ens regalen cada dia aquesta expressió per a referir-se, de manera poc concreta a la terra dels valencians i valencianes. Dic "poc concreta" per dir-hi alguna cosa. Segons la "tele" que veges, "levante" pot ser des del País Valencià, a País Valencià + Múrcia o, fins i tot, País Valencià + Múrcia + part d'Andalusia. En fi, que som "levantinos" per als espanyols. I el bo del cas és que una bona colla de valencianes i valencians s'hi troba còmode amb aquesta denominació. No pensen mai que quan s'han de referir al "ponent" espanyol, tenen molta cura de dir "Extremadura" o "Lleó" o el que els rote. Però ací no. Ací som "levante" i "levantinos". Potser és que el gentilici "valencians" que ens identifica històricament a alguns/es els molesta perquè algú s'ha dedicat a vendre altres "marques" identificatòries reduccionistes de caràcter "provincial". També és cert que València no sap exercir de capital del seu territori, massa ocupada com està de quedar bé amb Madrid i de demostrar que és una capital "espanyolíssima", més que cap altra. Dia rere dia es falta al respecte a ella mateixa i ens fot a tots. Per una altra banda, ens trobem amb un munt d'empreses que usen el malnom "levante" per a designar la seua activitat en territori valencià. A mi, personalment, aixó de "levante" i totes les seues ramificacions possibles em fa molt de fàstic. Sempre use el terme "València", "País Valencià" i "valencianes i valencians" per a referir-me a la nostra terra. Ja n'hi ha prou d'acceptar denominacions despersonalitzadores que només volen esborrar-nos del mapa de la història.

6 comentaris:

xisco ha dit...

jo sóc de ponent, de sa costa de ponent.

dospoals ha dit...

Ara, per una d'aquelles, algú per la tele castellana diu "País Valenciano": la maror que s'alça és espectacular, més que res per part del PP i dels blavers que encara pul·lulen pel món. Tanmateix, hom diu Levante i tenen la boqueta tan xicoteta que no els hi cabria un pinoylet.

Teresa ha dit...

Valencians i valencianes...

Visca València! Visca el nostre país! :-)

Francesc ha dit...

Xisco: afortunadament, no és el mateix cas. Visca Mallorca! El nostre país dins la mar... que en diuen els poetes. ;D

Josep Vicent: tens més raó que un sant. Així ens va.

Teresa: Visca el País Valencià! Visca la nostra terra! Besets.

miquelet ha dit...

I sort que no va triomfar massa el terme "sureste" per a referir-se a les provincies d'Alacant, Murcia, Almería i Albacete. A veure qui en solta una més grossa.

Salut.

Francesc ha dit...

Miquelet: encara vam tindre "una certa sort", és veritat.