dissabte, 23 d’agost del 2008

EL MONESTIR PROSCRIT

L'estiu dóna temps per a moltes coses, entre d'altres, per a llegir. He de confessar que vaig obrir aquest llibre per a llegir-lo amb reticències, després del mal gust de boca lector que em va deixar el llibre anterior que també anava de monestirs. Tanmateix, he de dir que aquest llibre em va enganxar des del primer paràgraf i no vaig poder parar fins que me'l vaig haver llegit.
EL MONESTIR PROSCRIT. Maria Carme Roca. Edicions Columna.
Ens trobem als inicis de la Catalunya medieval. Al monestir de Sant Joan Ripoll o de Ter hi ha Ingilberga, l'abadessa. És germanastra de l'Abat Oliba i d'un altre poderós noble. En ser filla il·legítima, fruit d'un adulteri, la seua posició al convent es troba poc segura. Foscos poders polítics amenacen el futur del monestir, tot fent servir acusacions molt greus contra la moral i els costums del monestir esmentat i fets gravíssims, si molt convé. Entre mig, una història d'amor i una visió magnífica de la vida medieval en aqueixos moments de la nostra història...
El llibre, ja ho he dit abans, t'atrapa de tot d'una que comences a llegir-lo. Trobe que l'autora ha fet una magnífica recerca històrica per acostar-nos, en forma novel·lada, a uns fets que van trasbalsar els inicis de la Catalunya Vella. Conté, de més a més, un annex on la mateixa Maria Carme Roca ens diu què hi ha de veritat i què hi trobarem de ficció en la seua història, a més d'una interessant bibliografia sobre el tema.

9 comentaris:

xisco ha dit...

benvingut i bentrobat una altre vegada!

Teresa ha dit...

Penses que l'època medieval hi queda ben reflectida (com a Els Pilars de la terra) o penses que hi ha moltes coses que són més de ficció i que serien impensables a l'època medieval?

Jo crec que si és fidel a l'època medieval, me'l podries deixar quan ens veurem, no? Sembla interessant... ;p

Sara Maria ha dit...

M'apunto el llibre per les vacances! Pel que dius sembla molt atractiu.

miquelet ha dit...

Hola de nou. Espere que les vacances i el viatge hagen anat bé. Ja contaràs.

Queda apuntat aquest llibre per a les vacances que agafe el dia 1. Té molt bona pinta.

Salut.

Sara Maria ha dit...

Prenc nota del llibre per quan faci vacances.

Francesc ha dit...

Xisco: gràcies. Rep una abraçada ben grossa!!

Teresa: no m'he llegit els pilars de la Terra. Aquest trobe que està magníficament escrit, amb un català que fa molt de goig i amb una recreació històrica molt reeixida. ;D

Miquelet: si t'agrada llegir, aquest enganxa. Salutacions.

Sara Maria: ja veuràs com t'agrada. Besades.

Teresa ha dit...

Que no has llegit Els pilars de la terra??? T'agradaria moltíssim!

Anònim ha dit...

A l'Avui el deixaven bastant per terra, quan va sortir. La veritat és que no em motiven gaire aquesta mena de llibres.
Heu llegit res de John Fante???

Francesc ha dit...

Anònim: a mi sí que m'agraden les novel·les històriques si estan ben escrites. No sabia això de la crítica de l'Avui. Ho sent per l'autora. No he llegit res de John Fante. Ara que ho dius, faré per trobar algun llibre d'aquest autor. Gràcies pel teu comentari.