dijous, 28 de juny de 2007

LA TARONJA NO FUNCIONA...


I no és que vulga parlar de "Bajoqueta Rock". Parle de la situació de la gent que viu de la taronja. Enguany, a Tavernes, la crisi és greu. Hi ha moltes persones que no podran aguantar molt més temps aquesta situació i hauran de deixar de cultivar els seus camps i buscar-se una altra feina.

Els preus de la taronja fa anys que no fan més que baixar, mentre tota la resta puja sense aturador. Els únics beneficiats: els grans comerços de la taronja. I la cosa pinta encara pitjor per a l'any que ve. Ara no en fa massa, va caure una pedregada a Tavernes que ha fet malbé una bona part de les pròximes collites. I plou sobre banyat.

Jo mateix que, per circumstàncies, m'he hagut de dedicar a aquesta activitat (encara que de rebot, sense agradar-me, i no com a mitjà de vida), estic començant a pensar seriosament deixar les terres ermes. I ja veurem...

Em doldrà, tanmateix, haver de prendre aquesta decisió. Em sent com l'última baula d'una cadena familiar de llauradors que ara desapareixerà. Suors i afanys de molts anys llançats a perdre per l'evolució de l'economia valenciana. I per no haver sabut (o no haver pogut) defensar un mitjà de vida.

Encara recorde haver sentit contar que, fa una pila d'anys, la gent comprava un nou camp amb els beneficis de les collites. I ara això sembla només un miratge impossible.

Molta gent de la Valldigna només veu una eixida a aquesta crisi: els "PAIS". La depredació del territori. Canviar arbres per ciment. Heus ací la qüestió: com es pot pensar que un llaurador ple de deutes i sense cap perspectiva de futur deixarà passar la possibilitat de traure alguns diners que li solucionen momentàniament l'existència?

Ja fa anys que cap govern valencià (ni espanyol) no s'ha preocupat gens dels llauradors valencians, com no siga per aconseguir-ne els vots... Tan fàcil com seria, per exemple, promocionar la beguda de suc natural de taronja als menjadors escolars valencians, o potenciar-ne el consum a gallons amb campanyes de promoció o qualsevol altra idea original i efectiva. Gent que hi pense segur que n'hi ha.

S'acaba el tarongerar, canvia el paisatge i ja veurem què passarà amb Tavernes i la gent que hi viu! Quina llàstima!