divendres, 18 d’octubre del 2013

PASTÍS DE FIGUES

Aquest estiu ha estat un bé de Déu de figues!! Gràcies a les amistats n'hem menjades a pleret. Entre les meues veïnes Irene i Fina i una companya de feina ens hem passat una bona part del mes d'agost menjant-ne. Un dia em vaig trobar que en tenia tantes que se'm podien fer malbé. Per això em vaig posar a fer un pastís de figues una mica especial, perquè el vaig fer a burro barra i va eixir boníssim!! I és superfàcil de fer, tot i que una miqueta laboriós.

PASTÍS DE FIGUES


INGREDIENTS:
Per a un motlle rectangular de 20x26 cm:
1 placa de pasta de full
31 figues mitjanes pelades
1/2 got (dels d'aigua) de sucre
1/2 got (dels d'aigua) d'ametlla mòlta "Hacendado"
2 cullerades de farina integral (pot ser de la normal)
1 bric de nata per a cuinar del 33% de greix
2 ous
1 beina de vainilla
1 cullerada de sucre per al fons del pastís 
Mantega per untar el motlle

PREPARACIÓ:
Primer de res, untem el motlle amb mantega i li posem al cul un rectangle de paper de forn de la mateixa mida de la base. El greixarem també.

Amb un corró, estirem la massa de pasta fullosa fins que estiga ben prima i la col·loquem sobre el motlle tallant-ne el sobrant. Punxem amb una forqueta tota la base del pastís i repartim per la superfície la cullerada sopera de sucre que teníem reservada. Això farà que les figues pelades no rellisquen en col·locar-les-hi.

Si no hem pelat prèviament les figues, ara és el moment. Les partim per la meitat a la llarga i les anem col·locant arreglerades al motlle.
 En un pitxer alt posem el bric de nata per a cuinar, el contingut d'una beina de vainilla ratllada, els ous, el sucre, la farina i l'ametlla mòlta. Ho batem tot amb la trituradora fins que quede una mescla homogènia.
Vessem aquesta mescla sobre el pastís tot repartint-la bé. Hem de preveure que quede mig dit per arribar al final perquè la massa tendeix a pujar i podria sobreeixir.
Escalfem el forn a 200º C a dalt, a sota i amb l'aire.
En assolir la temperatura idònia, col·loquem el motlle del pastís dins d'una safata de forn una mica més gran però que permeta que circule l'aire per tot el forn. L'enfornem a una tercera part de l'altura total del forn i li llevem la part de dalt i el deixem només amb la part de sota i l'aire a una temperatura de 180º C durant vint minuts.
 Veurem que la massa de dins comença a pujar i a daurar-se una mica. Passat aquest temps, abaixem la temperatura a 160º C i continuem coent-lo durant vint minuts més. Llavors, apaguem el forn i deixem que el pastís agafe temperatura normal a dins del forn a poc a poc.
De tota manera, com que cada forn és un món, convé anar mirant el pastís no siga cosa que se'ns creme. Podem usar una broqueta de fusta i estacar-la en una vora. Si n'ix neta, vol dir que ja és cuit del tot.
Costa una mica de desemmotllar, hem de passar una espàtula de plàstic per les vores si se'ns hi ha enganxat i traure'l amb molta cura a l'hora d'emplatar-lo. Convé guardar-lo al frigo. 
 Va resultar boníssim!! I el poc que en va quedar al dia següent encara era més bo, per això he pensat que, a la pròxima vegada que el faça, intentaré menjar-me'l al dia següent.

7 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Quina delícia, Francesc! El teu pastís de figues fa salivera...

No tot són postres ha dit...

Figues, figues, figues.... i que bones són fetes en pastís!!!!

PTNTS
Dolça

Núria ha dit...

Mare meva!! Les figues són una perdició!! I en forma de pastís ja no vegis!! T'ha quedat genial! Petons

Chus Castro ha dit...

Un pastís deliciós, aquesta crema barrejada amb les figues cuites ha de ser boníssima. Petons.

Gemma ha dit...

Nosaltres aquest estiu ens hem fet un tip de preparar melmelada de figues, je je je...
Aquest pastís, amb l'ametlla i la figa, ha de quedar boníssim i molt llaminer.

Unknown ha dit...

No em veieu, però se'm cau la baba, literalment.

Muas

Francesc ha dit...

Gràcies a totes pels vostres comentaris