divendres, 23 d’agost del 2013

PASTÍS DE POMA I XOCOLATE

Ara fa un temps va ser el meu aniversari i vaig pensar a fer-me un pastís per a celebrar-lo. Com que m'agrada molt la poma i també el xocolate, doncs, vaig pensar a unir els dos ingredients principals. Em vaig mirar un munt de receptes per la xarxa però cap no em va fer el pes. Per això em vaig idear la meua recepta particular.

PASTÍS DE POMA I XOCOLATE


INGREDIENTS:
4 pomes mitjanes
125g de sucre
150g de farina
3/4 parts del sobre de rent "Royal"
150g de mantega
80g de cacau pur en pols sense sucre "Valor"
3 ous grans
15 gotes d'aroma d'avellanes
50g de mantega per a untar el motlle
1 cullerada de farina+1cullerada de cacau en pols
3 cullerades soperes de sucre
4 cullerades soperes de melmelada d'albercoc sense sucre
3/4 de got (dels de vi) d'aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ:
Posem a escalfar el forn a 200º C a dalt, a sota i amb aire.
Desfem la mantega amb el microones o amb un cassó al foc fins que es torne líquida sense cremar-se. Posem el sucre en un llibrell amb la mantega fosa i batem amb les barnilles elèctriques fins que els dos ingredients estiguen ben barrejats. Ara és el torn del cacau en pols. L'anirem afegint a la barreja anterior a poc a poc i sense deixar de batre. Notarem que la mescla es va fent més i més densa. Ara li afegim les gotes d'aroma d'avellanes i tornem a batre.
Mesclem la farina amb el rent i passem tot per un tamís alhora que els barregem amb la resta d'ingredients. Haurem de batre molta estona amb les varetes elèctriques fins que tot quede ben homogeni.
Ara peles dues pomes, els llevem el cor i les tallem a dauets ben petits. Jo he usat un estri de cuina que permet fer-ho ben fàcilment. Afegirem aquests dauets de poma a la mescla fins que estiguen ben repartits per tot.
Greixem ara un motlle de pastissos desmuntable amb part dels 50g de mantega. Tallem un redolí de paper de forn i el posem al fons i tornem a greixar amb més mantega.
Mesclem la cullerada de farina i la de cacau en pols i amb això empolvorem per dins el motlle. En estar, el col·loquem cap per avall i el colpegem suaument sobre una superfície dura perquè amolle el que li sobre.
Disposem dins del motlle la mescla i l'aplanem fins que estiga més o menys a la mateixa altura. Ens pot costar una mica perquè és molt densa.
Pelem ara les altres dues pomes, els en llevem el cor i les tallem a mitges llunes per a decorar la part de dalt del pastís. En estar tot cobert, premem una mica amb les mans perquè la poma s'aferre millor a la massa.

Repartim les cullerades de sucre per damunt de la poma i enfornem el pastís. El col·locarem a la part baixa del forn. Aproximadament a tres dits d'altura.
Abaixarem la temperatura a 170º C i el courem amb la temperatura de sota i amb aire durant 25 minuts.

Passat aquest temps, abaixarem el forn a 150º C i el continuarem coent, aquesta vegada amb el forn per dalt i amb l'aire durant 20 minuts més. 
Apagarem, llavors, el forn i el deixarem encara cinc minuts més. Ara el traiem i el deixem sobre el banc perquè s'entèbie.
Tebi encara, el desemmotllarem amb molta cura sobre la plata que usarem per presentar-lo.
En un pitxer col·loquem la melmelada d'albercoc i l'aigua mineral i triturem tot fins que quede una textura suau. Amb un pinzell de cuina pinzellem tota la superfície del pastís tenint cura de no endur-nos darrere cap tros de poma i sempre en el sentit dels trossos de decoració. Aquest darrer pas farà que tinga un aspecte més lluent.
Queda un pastís boníssim, tou i gens sec per la poma que duu la massa. El repetiré més vegades.

4 comentaris:

Eva ha dit...

A mi també m'agrada molt la poma i la xocolata, una bona idea unir-les en un pastís!!!! Felicitats!!!

Chus Castro ha dit...

Ostres, quin pastís d'aniversari! Té una pinta irresistible!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc; Amb aquesta preséncia, podem dir que és un, pastís d'autor.
Salutacions Francesc¡¡ :O) :O)

Francesc ha dit...

Eva Macià: Moltes gràcies!!!

Chus Castro: gràcies!!!

JosepB. Menja de Bacallà: Moltíssimes gràcies!!! :D