dimarts, 15 de gener del 2013

LLESCA DE PA D'ANOUS I PANSES AMB FIGUES I FOIE

A l'estiu és època de figues i menjar-ne en Nadal de fresques pot ser una tasca impossible. Per això, a l'estiu vam comprar un basquet de figues, les vam pelar i les vam congelar fins que les vam usar en un dels entrants de Nadal. 

LLESCA DE PA D'ANOUS I PANSES AMB FIGUES I FOIE



INGREDIENTS:
Per al pa:
450 g de farina de força (300g+150g)
25 g de rent de pastilleta "Levital"
1 culleradeta de sucre
350 g d'aigua mineral
60 g de nous pelades
100 g de panses
100 g de mantega
Mantega per a untar el motlle
1 culleradeta de sal 

Per al recapte:
Figues pelades congelades
Foie
Caramel líquid  

PREPARACIÓ:
Comencem amb el pa. És una mica laboriós, però paga la pena. Posem a encalentir els 350 g d'aigua mineral (o filtrada) fins que estiga tèbia. La posem en un llibrellet i li afegim el sucre i la pastilleta de rent esmicolada. Mesclem tot fins que es dissolga i ens esperem que faça bombolletes. Serà el senyal que el rent s'ha activat i ja el podem fer servir.
En un llibrell cernem els 300 g de farina dues vegades per tal que agafe molt d'aire. Li aboquem el rent i ho mesclem amb un cullerot de fusta. Ens quedarà una massa molt fluixa i líquida, però no passa res. Tapem el llibrell i el deixem en un lloc càlid i lluny de corrents d'aire durant 1 hora, per tal que la massa lleve.



Traiem la mantega del frigorífic i deixem que guanye temperatura fins que estiga a la de l'ambient.
Agafem les panses i les tallem a trossets no massa petits i les hidratem en un recipient amb aigua tèbia.
En un morter piquem les anous a trossos menuts.
Passat el temps de repòs de la massa, aquesta s'haurà transformat en una massa esponjosa i amb una forta olor a llevat.     


Li afegim les anous, les panses ben escorregudes, la culleradeta de sal, els 100 g de mantega i els altres 150 g de farina també cernuts dues vegades. Mesclem tot bé i amassem. En estar tot ben lligat, tapem novament la massa i deixem que s'estove durant una altra hora.
Encenem el forn a 230º C a dalt, a sota i amb aire. Col·loquem a dins un recipient amb aigua.
Passat aquest temps, untem de mantega un motlle de plum-cake i el folrem amb paper de forn i el tornem a greixar amb més mantega. Convé que el paper isca uns dos dits per fora del motlle. Repartim bé la massa en el motlle amb l'ajuda d'una espàtula o d'un cullerot de fusta.
Quan el forn ha assolit la temperatura requerida, hi col·loquem el motlle i el coem durant 20 minuts.
Passat aquest temps, obrim el forn, li llevem el recipient amb aigua, abaixem la temperatura a 180º C i continuem coent el pa durant 15 minuts més. 
Quan haja passat el quart d'hora, abaixem el forn a 160º C i el posem només per dalt, sense aire, i continuem coent durant 5 o 10 minuts més fins que el vejam dauradet per damunt.
Com que cada forn és un món, convé que no ens descuidem el pa al forn i l'anem mirant de tant en tant perquè no se'ns creme o se'ns quede a meitat de coure.
En passar el temps de cuita, el traiem del forn i ens esperem cinc minuts més. El traiem llavors del motlle i el deixem sobre una reixeta perquè perda humitat ràpidament.
Ara ve el moment de muntar l'entrant.
Amb el caramel líquid farem un enreixat al fons de cada plat. Tallem una llesca de pa de mig dit de gruix i la col·loquem damunt. Amb un ganivet ben esmolat tallarem les figues congelades a rodanxes ben primes i les col·locarem sobre el pa.
En una paella torrarem els trossos de foie i ben calents els col·locarem sobre les llesques del pa i les figues. Hem d'anar vius de servir els plats ràpidament. Amb l'escalfor del foie les figues assoliran una temperatura i quedaran com una melmelada. El mos de pa+figues+foie és boníssim!!! Va tindre molt d'èxit la Nit de Nadal passada. 

10 comentaris:

Laboratoridecuina ha dit...

Increïble la pinta d'aquest pa!Jo també utilitzo el llevat Levital per fer pa. Penso que provaré de fer-lo!

Fem un mos ha dit...

Una llesca de luxe Ummm
Una abraçada

Gemma ha dit...

Saps que l'any passat jo també vaig congelar figues fresques per poder-ne tenir a l'hivern???? Tothom es va quedar ben parat ;)
La combinació de sabors és tot un clàssic que queda sensacional.

No tot són postres ha dit...

Caram! Congelar les figues... ho faré la propera temporada. Jo vaig haver de fer la tatin amb figues seques i m'agrada més amb les fresques.

Una llesca boníssima, queda copiada :-D
Ptnts
Dolça

Q ha dit...

Impressionant, Francesc! Em copie aquest pa, laboriós però, si t'ha eixit tan bo a tu, provarem de fer-lo. Mmmmm!
Besets

Francesc ha dit...

Laboratori de cuina: aquest rent va molt bé per fer la massa de pa. Salutacions

Fem un mos: va quedar molt saborós i amb una presència a taula molt agradosa.

Gemma: nosaltres és la primera vegada que ho fem, però a l'any que ve segur que repetirem amb alguna cosa dolça o mig mig amb figues.

Dolça: si la fas, ja veuràs que és molt gustosa. Li va agradar a tothom.

Queti: encara que ho semble, no és tan complicat. És simplement anar seguint les passes i ja està. Ara, si t'he de ser sincer, no sabia com quedaria... I va ser boníssim!!!

Elena ha dit...

Ep! gran llesca!
Dues preguntes, la mantega la utilitzes nmés per a untar el motlle?
Quan de temsp et duren les figues congelades? jo en tinc unes cngelades des del setembre i encara no les he gastades...
Mil gràcies!

Francesc ha dit...

Elena: Hola, moltes gràcies pel teu comentari. La mantega que esmente l'use per al motlle (la micona) i els altres 100 g els afegesc a la massa en companyia de les panses i la resta de la farina. Gràcies a tu m'he adonat que havia omès aquest ingredient a l'hora de la preparació de la massa...
Pel que fa a les figues, poden durar mesos si estan congelades i en una bossa de plàstic hermètica, sense que els toque l'aire del frigorífic. Si no perden temperatura mai, et poden durar quasi fins que siga l'època de menjar-ne de noves.
Salutacions.

Elena ha dit...

Hola Francesc, al final vaig provar de fer el pa sense els 100gr de mantega i amb farina inegral, m'ha quedat un pa consistent però ben bo de sabor. A l'altra provaré amb la mantega. Mil gràcies per la recepta!

Francesc ha dit...

Elena: estic content que t'haja eixit tan bo. És un pa molt consistent, com tu dius i segur que amb farina integral encara deu ser més gustós. M'apunte el teu suggeriment per a la pròxima vegada que el prepare. Salutacions. :D