divendres, 30 de novembre del 2012

SOPA DE POLLASTRE

Avui i demà se celebra "EL GRAN RECAPTE D'ALIMENTS", una iniciativa solidària destinada a recaptar aliments per a aquelles persones que ho necessiten, per situacions personals ben diverses. No es tracta d'ajudar persones d'altres països (que també), sinó que aquesta vegada la iniciativa va destinada a aquelles persones que tenim més a prop, veïnes i veïns nostres que necessiten que els ajudem una mica (o molt). De seguida que em vaig assabentar de la convocatòria, vaig pensar que m'hi sumaria. He recuperat una recepta d'aquelles "de supervivència" ,quan, amb el poc que es tenia, s'havia d'anar fent...

SOPA DE POLLASTRE


INGREDIENTS:
Fideus (o no)
1 espinal de pollastre (= l'espinàs o carcanada)
1 cuixa de pollastre per persona
1 ou per persona
1 1/2 got d'aigua mineral (o filtrada) per persona
1 pastilleta de brou de verdures

PREPARACIÓ:
En una olla de pressió, posem l'aigua i la pastilla de brou de verdures. Col·loquem l'espinal i les cuixes de pollastre. Tanquem l'olla, la posem a bullir i, en assolir la pressió adient, ho coem tot durant aproximadament 20 minuts. Deixem reposar a dins fins que la pressió de l'olla ens permeta obrir-la. Si coem el brou en una olla normal, haurem de bullir-lo durant almenys 45 minuts o una hora.
Mentre es cou el caldo, posarem a fer-se els ous durs, els pelarem i els reservarem, ja pelats, en un recipient coberts d'aigua freda perquè no s'assequen. Convé no bullir els ous massa, de manera que estiguen encara una mica "tendres" en el centre del rovell.
Traiem l'espinal i les cuixetes de l'olla. Amb l'ajut d'un colador de malla fina i una tovallola de paper (mullada prèviament), colem el brou i el deixem refredar.
Quan el brou s'ha refredat completament, comprovarem que a la part superior hi ha un tel de greixet i impureses que podrem retirar tranquil·lament amb l'ajut d'una cullera o d'un tovalló de paper. Així, el caldo ens quedarà clarificat.
Mentre la carn és calenta, llevarem els ossos i les pells de la carn i la reservarem. Quan estiga freda, la tallarem petita amb l'ajut d'unes tisores de cuina o bé la podem esmicolar amb les mans. L'interessant és que quede la carn molt petita.
Posem a bullir el brou clarificat.Quan bulla, hi afegirem la carn de pollastre esmicolada i, també,  ara és el moment per posar els fideus que vulguem (o no). De fideus en posarem tants com considerem, tot tenint en compte que es tracta d'una sopa i que, per tant, no s'ha de quedar sense brou. En estar cuits els fideus, escudellem a cadascú la seua ració
Amb l'ajut d'un ganivet, tallem grollerament l'ou d'ur i l'afegim a cada plat i ja està. També es pot ratllar amb l'ajuda d'un rall.
Resulta un plat molt econòmic i gustós, ben adient per a aquests dies de tardor o d'hivern que el fred es nota. El fet d'usar aigua mineral o filtrada és per evitar-nos un regust desagradable del clor usat en la potabilització.
Si no hi posem fideus, ens quedarà, també, una sopa ben gustosa. Si ho preferim, podem fregir rosquetes ben primes de pa dur (o torrar-les) i posar-les al plat abans d'abocar-hi el brou. Hem de tindre en compte que aquest pa, en rebre el caldo, s'estovarà molt i augmentarà de volum considerablement.

4 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Boníssima proposta, Frances. Qui no ha menjat una sopa de pollastre alguna vegada? Un clàssic ideal per a fer passar el fred i pel gran recapte. Petons

lolines ha dit...

Una sopeta bonissima

Q ha dit...

Molta gent està patint la crisi/estafa amb molta cruesa. L'escalforeta de la sopa i, sobretot, la de l'ajuda i la solidaritat que els arriba a través dels Bancs d'Aliments contribueixen al fet que puguen viure amb dignitat.
Una sopa, la teua, feta amb el cor.
Besos

Francesc ha dit...

Marina: efectivament, una bona sopeta calenta ajuda molt a combatre el fred. em fa pensar en tota la pobra gent que no té casa i la passa molt malament.

Lolines: gràcies pel teu comentari.

Queti: gracietes, guapa!!