dimecres, 22 d’agost del 2012

COCA D'ESTIU

L'estiu és una època propícia per a cuinar per a mi. Hi tinc més temps i puc dedicar-me a fer provatures a la cuina. Un dels blogs que m'agrada especialment és el de "Bojos per la cuina". Ací vaig trobar una entrada que parlava d'unes "Coquetes d'escalivada" que tenien una pasta facilíssima de fer i que, com he pogut comprovar, ix perfecta. La faig servir en la versió "coca grossa", ben estirada i fineta perquè cobresca bé la llanda del forn.
Com que a l'estiu hi ha moltes verdures i en un moment òptim de consum, em vaig idear aquesta 

COCA D'ESTIU



INGREDIENTS:
Per a la coca: 
100 g d’oli d’oliva  de Beneixama
130 g de cervesa de sabor suau 
390 g de farina fluixa
1 pessic de sal

Per al recapte:
1 ceba grossa
6 tomates de la pruna
1 pot de pebres escalivats (de 200g de pes net)
3 pots de tonyina al natural
2 ous durs
1 grapat  de pinyons
50 g de formatge ratllat
1 pessic d'orenga 

3 cullerades soperes d'oli de Beneixama

PREPARACIÓ:
En un llibrell, mesclem l'oli de Beneixama, la cervesa, la sal i la farina tamisada a poc a poc. La treballem amb les mans fins que no s’hi enganxe. Aquesta massa, si en respectem les proporcions, no té cap complicació i es fa en un tres i no res. L’estenem en una safata de forn on haurem col·locat prèviament un paper de forn.
Posem a escalfar el forn a 200 graus a dalt i a sota amb l’aire posat.
Pelem les cebes i les tallem a rodanxes fines. Posem a calfar les tres cullerades d'oli de Beneixama en una paella. En estar ben calent, hi aboquem la ceba i un polsimet de sal i l'anem sofregint fins que estiga ben daurada i sense cremar-se. Llavors, la'n traiem i l'escorreguem ben escorreguda de tot l'oli que puguem. Reservem l'oli i col·loquem la ceba per damunt de la coca tot distribuint-la-hi de la manera més uniforme possible. Empolvorem per damunt amb orenga
Agafem les tomates de la pruna i els llevem la pell i les vinces. Tallem la polpa a trossets, els salem, i els anem fregint amb l'oli sobrant d'abans.
Ara agafem el pot de pebres escalivats i els llevem el suc. Els tallem a trossets i els afegim a la paella on hi ha les tomates a meitat de sofregir. Cap al final, hi afegirem els pinyons perquè li donen un bon saboret al sofregit.
Obrim els potets de tonyina al natural i els traiem també el suc.
En estar el sofregit, el colem i li traiem tot el suc que podrem. El col·loquem damunt de la ceba i l'orenga. Per damunt anirà la tonyina. Amb un rall, ratllem els ous durs i els repartim per damunt de la coca.
Enfornem la coca durant aproximadament 20 minuts amb l'aire, a dalt, a sota. Passat aquest temps, la continuem coent però només amb l'aire i a sota.
Hem de vigilar la cuita perquè cada forn és un món i es tracta que la coca quede cuita i cruixent, no que se'ns creme.
I ja està. 



Va eixir boníssimà i no té cap més secret. Com veieu és una coca de les que jo anomene "poti-poti" perquè hi pot cabre de tot. Es tracta de combinar els ingredients que més ens agraden i ja està. La pasta, com ja us he dit, és facilíssima de fer i queda perfecta si es respecten les proporcions dels ingredients.

 

12 comentaris:

Núria ha dit...


Ohhh !! quina meravella de coca Francesc. Aquesta la faré per mi, per esmorçar amb vegetals!! m'agraden aquestes masses que no porten llevat, em va millor per mi!!

Nuria
Petons

starbase ha dit...

Ottie que bona, la veritat és que per les fotos enamora. Quan he llegit tomàquet pruna no se perque se m'ha quedat la idea de que hi havies posat pruna.

:)

Tapa't de tapes ha dit...

Carai, doncs me l'apunto! És cert que els Bojos per la cuina fan coses molt i molt bones. i si d'ells també en podem aprendre... millor! Això de la coca amb cervesa m'ha agradat molt, ho provaré, si dius que queda perfecte! Petonets!

El pare ha dit...

Quina bona pinta. I pots fer-la amb els ingredients que tinguis a mà, mil i una combinacions.

bojosperlacuina ha dit...

Una pinta espectacular. Ara mateix me'n menjaria un tros. Nosaltres feim servir aquesta pasta per a la majoria de coques que feim a Mallorca: la de trempó, la de pebres torrats, la de ceba amb sobrassada...

Q ha dit...

Francesc,
i quan faig la dieta? Sí és que és un no parar...! Amb una coca com aquesta no hi ha qui no peque! Me l'apunte "per als xiquets"!!
Besets

No tot són postres ha dit...

Ës el que tenen aquestes coques, que a casa meva en diem de recapte, hi cap tot!!

Té una pinta boníssima... segur que no en va quedar ni una engruna.
PTNTS
Dolça

Unknown ha dit...

Fer una coca a casa és sinònim de dissabte, però també de resum. Resum de verdures, de rostits o de formatges!
felicitats!

Maria José Payá ha dit...

La vaig fer l'altra setmana i em va eixir boníssima.

Una vegada, fa molt de temps, em digueres que tu cuinaves no més un dia a la setmana i guardaves a la nevera o al congelador per a anar utilitzant-ho. M'agradaria que ens contares quin tipus de coses feies que podies cuinar-ho a la vegada i estalviar temps de cuina, que de dilluns a divendres és molt escas.

Ens vorem en festes, no?

Besets.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; Un bon recapte de coca, amb un resultat ben apropiat, de segura que sí¡¡
Que vagi de gust Francesc¡¡ :-D

Francesc ha dit...

Primer de tot, demanar-vos disculpes a tots/es pel retard a contestar-vos. He anat una mica de bòlit fins ara...

Núria: estic content que hages trobat ací alguna cosa que t'aprofite. Besades

Starbase: no home no, que eren tomates de la pruna!!! Ha ha ha!!!

Marina: els de "Bojos per la cuina" són uns cracks!! Fan cada cosa més bona. Aquesta recepta de la pasta ix perfecta si segueixes les proporcions. La tenen apamada.

El pare: d'això es tracta, d'aprofitar tot el que es puga i hi vaja bé. ;D

Bojos per la cuina: Què us hi puc dir? Sou la pera!!! Fan total del vostre blog!!

QuetiB: guapa!! Aquesta coca va bé per als xiquets i per als "grandets"...

Els fruits saborosos: doncs, crec que tens tota la raó. Es tracta de no llançar a perdre res del que siga aprofitable. ;D

Dolça: això mateix, és una coca de recapte, com tu dius.

Maria José: ara et conteste en un missatge privat.

Josep Menja de bacallà: moltes gràcies Josep i salutacions!!

Anònim ha dit...

Hola Francesc,

He vist que tens moltes receptes al teu blog, i m‘agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, llançada recentment, on els usuaris poden buscar entre més de 18000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu bloc.

Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

Quedem a la teva disposició!
Andreu
Lestevesreceptes.cat