diumenge, 30 d’agost del 2009

SALTZIKI

Aquest estiu hem fet un viatge per la mediterrània. Un dels plats que ja coneixia, però que em va encantar fet al lloc on és típic és el "saltziki". Hi vaig afegir una mica de julivert perquè el primer que vaig menjar en duia. Bé, potser si alguna persona grega llig la recepta que us propose ara es tirarà les mans al cap, però ix molt bo. A més, hi vaig comptar amb l'ajut inestimable de Joan Serra, de Mallorca, cosa que va fer que la recepta millorara moltíssim!!!

SALTZIKI


INGREDIENTS:
3 iogurts grecs "Danone"
2 cogombrets
Sal

Oli d'oliva de Beneixama
Pebre i clavell

1 culleradeta (de les de moca) de suc de llimó colat

Julivert


PREPARACIÓ: Col·loquem en un llibrellet un colador i hi aboquem els tres iogurts grecs per tal que perden líquid i estiguen més concentrats. El podem deixar a la nevera durant unes hores, tapat amb un film. Això ho fem perquè, tot i que aquest iogurt grec és boníssim, el grec de veritat és més consistent.
Una vegada separat el iogurt grec del líquid sobrant, el reservem. Agafem els cogombrets i els pelem, els tallem en quatre parts i els llevem les llavoretes. Agafem el rall i ratllem per la part més fina. Una vegada ratllats, els cogombrets deixen anar un líquid verd que llançarem.

En un llibrellet mesclarem el iogurt grec, els cogombrets, el suc de llimó, i una culleradeta de pebre i clavell. Ho mesclem tot amb un batedor manual de varetes.
Agafem el julivert i el trinxem ben menut. L'afegim a la mescla anterior, mesclant bé. Ara només falta afegir-hi un raget d'oli i ja està.
Al final de les fotos us he posat la de l'original que vam menjar a Grècia per tal que en compareu la textura, més cremosa en aquest.

11 comentaris:

maia ha dit...

Quin ajudant, això si que és un luxe....Esta bé això de posar a escorrer el yogur, no hi havia pensat. A mi hem van explicar que els hi queda més cremós perquè el seu yogur esta fet amb llet de cabra. I no li posas menta?

Francesc ha dit...

Maia: això de la textura potser deu tenir a veure amb això de la llet de cabra que expliques. A la pròxima vegada que en faça usaré uns iogurts de llet de cabra, molt cremosos, que fan a València. Pel que fa a la menta, no en vaig provar cap que n'hi duguera. Això no vol dir que no se n'hi puga posar. Segur que hi ha receptes de saltziki que en duen. Salutacions

El cullerot Festuc ha dit...

Quin viatge tan xulo per la mediterrania!!! Aquesta salsa amb que s'acompanya?
Petunets,
Eva.

Sara Maria ha dit...

Crec que el secret és l'oli que vàreu fer servir...

La cuina vermella ha dit...

Hola estimats amics, quines ganes de tornar-vos a llegir. Us hem trobat moltíssim a faltar, menys mal que pel facebook tenia notícies vostres!
Una salsa espectacular, boníssima com tot el que feu! Besades mediterrànies i vermelles.

Teresa ha dit...

Quin perill que tens a la cuina, mareeeeeee! Si visquera a casa vostra no sé com duria allò de la dieta, hahahaha.


besets

Francesc ha dit...

Eva: es pot usar per untar-la sobre el pa i menjar-la directament o acompanyar una amanida, o una carn...

Sara Maria: l'oli de Beneixama té virtuts insospitades. El que cobria el saltziki grec era més suau, però.

Amics Vermells: nosaltres també teníem ganes de tornar a restablir vells contactes amicals. Besades des del Califat Independent de Beneixama.

Teresa: supose que ho duries malament, com jo. Sóc molt de menjar i m'hi falta voluntat. Besades

Chis ha dit...

Ueeeep!
Si hi ha posat la mà un mallorquí, ha de ser bo de precís!! Quina cara de "bon al.lot" que fa en Joan!
Això de viatjar pel món ens fa obrir fronteres gastronòmiques!!
Salut, amics!

Chis ha dit...

Ueeeep!
Si hi ha posat la mà un mallorquí, ha de ser bo de precís!! Quina cara de "bon al.lot" que fa en Joan!
Això de viatjar pel món ens fa obrir fronteres gastronòmiques!!
Salut, amics!

Francesc ha dit...

Chis: és clar!!! El Joan no només en fa cara, ho és (encara que, de vegades, faça entremaliadures, com qualsevol al·lotell). Com tu dius molt bé, el viatjar obri fronteres... i no només les gastronòmiques. Besades, guapa!!!

Núria ha dit...

Aquesta salsa m'encanta!! segur que va quedar boníssima, amb aquest jove ajudant..jeje.

Núria