dilluns, 2 de febrer del 2009

LA "DICTADA OCCITANA"

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a tot Occitània i a diversos llocs dels Països Catalans la "Dictada Occitana". Es tracta d'un dictat d'occità i a veure que n'ix. Enguany també s'ha celebrat a l'Alcúdia gràcies a l'interés de "Toni de l'hostal" un personatge increïble d'aquest poble: canta, escriu poesia, actua... en fi, polifacètic com pocs i divertidíssim. Vos recomane que busqueu al youtube "Toni de l'hostal" i ja me'n direu.
Bé, el cas és que el dissabte dia 31, a les 12:00 érem convocats a la Casa de la Cultura de l'Alcúdia per a veure no se sabia què. Al final n'érem una mica més de quatre gats (com podreu comprovar a les fotos). Un poc més tard va començar a la sala petita del primer pis la "Dictada". Toni va col·locar una bandera occitana i l'inefable Lluís Fornés va explicar el sentit de l'acte i la història comuna i tot això.
Al final ens van dictar un fragment de l'agermanament entre l'Alcúdia i Bolena de l'any 1995. Lluís Fornés va dictar fent "l'occità" el text i vam anar copiant la dictada així com volíem. Ens el van recollir i van dir que ho enviarien no sé on.
El millor va vindre després: el recital de Toni de l'hostal. Ens va cantar algunes cançons occitanes molt i molt boniques. Fins i tot una versió de "l'estaca" que va ser tota una sorpresa. El Toni canta molt bé. Té bona veu. Esperem que prompte traga el seu primer disc.
Quan van acabar, ens van repartir uns llibres d'obsequi de l'Alcúdia per part de l'ajuntament. Després hi havia un dinar al qual no vaig poder assistir-hi i, per tant, no sé com va quedar la cosa.

9 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Francesc, amic. Com diria en Toni de l'hostal: ací el que val, val! i vosaltres valeu molt, bonics!

Francesc ha dit...

Amics Vermells: gràcies pel comentari. Va resultar una reunió una mica "friki". He he!

dospoals ha dit...

Cuirosa la iniciativa, no m'imaginava que el de l'Hostal fera coses relacionades amb l'occità. Per cert et recomane del de l'Hostal les paròdies que fa de Joan Fuster (al youtube, evidentment, Maemeua)

Per cert, la pronunciació del dictat era l'occitana o era més bé tal com rajava?

josep ha dit...

Francesc,

Si la majoria tingués l'esperit de "ressistent" que teniu vosaltres, el país aniria molt millor.

Una abraçada

Francesc ha dit...

Josep Vicent: aquests vídeos de Joan Fuster i tots els del Maêmeua me'ls conec molt bé. Són molt divertits. Pel que fa a la pronúncia, què vols que te'n diga? La va fer Lluís Fornés... a la seua. Devia ser bastant correcta, atés que la dèria occitana és cosa seua. Curiós. Ja te'n diré més coses en viu i en directe.

Josep: Gràcies pel teu comentari. O resistim o ens esborren del mapa. I no és cap exageració.

glòria ha dit...

A França, ja fa anys, que a la televisió fan un programa setmanal que se'n diu "La dictée". "La dictada occitana" me l'ha recordat encara que l'àmbit de difussió no es pugui comparar a un espai de tv setmanal. Sovint he pensat, i penso, que m'agradaria que TV3 fes un programa així. Mantindriem i augmentariem el nivell del nostre idioma. A França, tornem-hi, la gent segueix "La Dictée" des de casa seva, és a dir: escriu. Al final surt en pantalla el text i un veu com ho ha fet.
Rep una abraçada, Francesc.

DE TOT UN POQUET ha dit...

El dinar va estar tranquil.let. La visita a Didín Puig, de Benimodo. una troballa (almenys per a mi) INTERESSANTÍSSIMA...

enric ha dit...

No en sabia res d'això que explica la Glòria de la "dictée", i trobo que seria una molt bona idea que, per exemple TV3, tal com ella suggereix en fes un espai, de la mateixa manera que també podrien dedicar algun espai amb què, de forma amena, corregíssim una mica el desastrós català que es parla.

Recordo que fa molts anys, quan només hi havia TVE, feien un espai molt curtet dedicat a la correcció del castellà parlat (em sembla que el feia un membre de la RAE que es deia Manuel Criado del Val) i recordo també que tenia força èxit.

Francesc ha dit...

Enric: això potser seria una bona pensada. Però no crec que "Canal )" (ecs!) s'hi anime. I TV3... Salutacions