Els dàtils són uns fruits molt gustosos i més encara si són d'Elx. L'altre dia me'n quedaven uns quants a casa i ningú no els en feia el cas. Pensant què fer-ne se'm va acudir fer amb ells un flam i, de passada, aprofitar uns ametlats que m'havien quedat de Nadal i que estaven massa secs per a menjar-se'ls a mos redó. El resultat va ser molt bo.
FLAM DE DÀTILS
INGREDIENTS:
18 dàtils sense pinyol
8 ametlats (o 100 g d'ametla mòlta amb pell i tot)
5 ous
1/2 litre de llet descremada
6 cullerades soperes de sucre
3 cullerades soperes de sucre per a fer-ne un caramel
PREPARACIÓ:
Tallem els dàtils amb un ganivet el més menut que puguem i els reservem. Piquem els ametlats en una picadora fins a reduir-los a pols.
Posem ara en un llibrell alt els dàtils amb la meitat de la llet i el sucre i els batem fins a triturar-los del tot. Li aboquem ara la resta de la llet, els ous i els ametlats picats i continuem batent-ho tot fins que quede una massa homogènia.
Posem a escalfar el forn a 200ºC a dalt, a sota i amb l'aire.
Preparem un caramel suau tot calfant amb molta cura les tres cullerades soperes de sucre en un cassó d'acer. Aboquem el caramel al motle del flam i li peguem voltetes per a repartir-lo per tota la base i una mica per les vores.
En una safata de forn en posem una altra de vores altes i, a dintre, el motle. Aboquem dins del motle la mescla anterior. Omplim d'aigua la safata de vores altes fins que falte un dit per arribar a la vora del motle del flam.
Enfornem el flam a la meitat de l'altura total del forn i el posem només a funció forn de sota i n'abaixem la temperatura a 150-160ºC.
L'anirem coent al bany maria durant una hora o una hora i quart. Comprovarem que està cuit quan en punxar-lo amb un ganivet aquest n'insca net.
En estar cuit, el traiem del forn i deixem que es refrede. Quan estiga a temperatura ambient, el posarem al frigorífic durant unes hores perquè s'acabe d'assentar. Jo el vaig deixar tota una nit tapat amb un paper de plata.
Quan l'hàgem de servir, passem un ganivet per la vora del motle i el capgirem sobre una safata que li seguisca la forma. En el meu cas, redona. I ja està.
És un dolç fresc i saborós.
Oh que bo!! Si els dàtils m'encanten, aquest flam deu ser una delícia, me l'apunto :)
ResponEliminaUna abraçada
Anna
http://amossegadetes.blogspot.com.es
Qué bona pinta té.
ResponEliminaSorprenent!!! Molt original!!!
ResponEliminaPetons i...bon diumenge!!!
Olga
ResponEliminaFrancesc; Potser va valdre la pena que sobressin aquets dàtils, per tal de que surtis aquest flam de dàtils tan impressionant.
Salutacions Francesc¡¡ :O)
No he tastat mai un flam amb dàtils. Combinat amb els ametllats ha de resultar deliciós. En prenc nota. Bona setmana.
ResponEliminaA mi els dàtils no em diuen massa cosa, però una bona cullerada d'aquest flam.si que la tastaria...igual canvio d'idea i tot!!!
ResponEliminaPtnts
Dolça
Una boníssima manera d'aprofitar aquestes sobres. Unes postres molt bones!
ResponEliminaMarta
oh, no se m'hauria passat mai pel cap!!! Clar que un flam és la millor recepta d'aprofitament que hi ha, tot triturat i sempre queda bo!
ResponEliminaAmb una cullerada de nata, mmm....