LA REINA SIBIL·LA DE FORTIÀ. Alberto Bóscolo. Rafael Dalmau Editor. Barcelona. 1971. Traducció de Pere Català i Roca.
Sibil·la, quarta esposa del nostre rei Pere el Cerimoniós, provenia de la petita noblesa catalana. No havia rebut una educació com els membres de l'alta noblesa, però havia nascut amb una bellesa que passava per damunt dels seus orígens i li servirà de salconduit per arribar a la cort. Allà, serà la concubina del recent vidu rei Pere. La seua bellesa captivarà el rei i li farà guanyar-se l'animadversió de les famílies de l'alta noblesa catalana. Aquest estament nobiliari no podrà suportar l'arribada d'una nouvinguda que no és de la seua classe i la miraran sempre de reüll. Els fills de Pere, Joan i Martí, veuran, en principi, amb bons ulls aquesta relació que sembla només un "entreteniment". Passat el temps, però, Sibil·la esdevindrà esposa i, per tant, reina. Paral·lelament, Sibil·la començarà una política d'afavoriment de membres de la seua família i de tota la petita noblesa catalana, cosa que l'enemistarà, encara més, amb els fills del rei i la resta de l'alta noblesa. El nepotisme serà marca de la casa. La nova reina no és de la gran noblesa ni culta, però lluitarà per cultivar-se i estar a l'alçada del càrrec institucional que li pertoca representar. Amant del luxe i de les joies, durà una vida de despeses sumptuàries paral·lela a les seues obres de caritat i de millorament de les classes més desfavorides del seu poble. Serà una peça clau de la política de la Corona Catalanoaragonesa a la seua època i tastarà les mels de l'èxit i les fels del menyspreu en quedar vídua. Tota una vida apassionant que es troba magníficament descrita en aquest llibre que ens permet una visió d'una dona bella, intel·ligent i amb unes dots per a la política sorprenents. Tenim moltes grans dones a la nostra pròpia història. Aquest és un bon llibre per tal de conèixer-ne una.
Em sona alguna cosa de la història de Sibil.la de Fortià però no en sé gaire cosa o sigui que em compraré el llibre.
ResponEliminaFrancesc,
ResponEliminaAquest llibre pinta molt interessant. Darrerament he llegit bastant sobre les families reials catalanes i la gran influença que van tenir en el govern, dones com aquesta Sibil·la, o les Almodis, Violants, Dolces, Elisendes, etc.
No la coneixia...pareix molt interessant...el nom de Sili.la de Fortià també sona molt musical...m´agrada...petonets
ResponEliminaEm falta temps, Francesc però aquest llibre sembla molt interessant i tu hi ajudes amb la teva encertada ressenya. De moment m'he anotat títol i autor.
ResponEliminaRebeu una abraçada Oreto i tu.
Aquest post em fa adonar -un cop més!- del poc, poquíssim, que coneixem de la nostra història. Bona recomanació. Gràcies!
ResponEliminaMarta: té una història personal digna de fer-ne una sèrie de televisió.
ResponEliminaJosep: com sempre, es fa veritat la dita que fa "darrere d'un gran home, hi ha sempre una gran dona" (que ara han modificat amb l'afegitó "sorpresa").
Maria José: tens raó, sona molt musical. :D
Anònim/a: gràcies per l'abraçada i pels elogis a la meua ressenya.
Enric: segur que t'agradaria aquest llibre. A més, té un munt de referències a documents medievals que, a mi particularment, em fan moltes ganes de consultar directament. Salutacions