divendres, 21 de març del 2014

CORONA D'ALBERGÍNIES

Les albergínies (a Beneixama en diem "albargines"), tenen moltes propietats dietètiques, per això a casa en solem menjar de tant en tant. L'altre dia, buscant per la xarxa com preparar-les, em vaig trobar amb un plat molt semblant al que prepararé avui però del qual no en tinc la referència ara. Ho sent. Si la trobe més endavant, l'enllaçaré.

CORONA D'ALBERGÍNIES


INGREDIENTS
3 albergínies
2 cebes grosses
780 g de tomata trossejada (de pot)
340 g de carn de vedella picada de Ca Nácher
1/2 gotet de mistela
3 claus d'olor
1 culleradeta d'orenga seca
1 culleradeta de sucre
1 ou sencer + 2 clares
3 cullerades d'oli d'oliva de Beneixama
Sal

PREPARACIÓ:
Pelem les albergínies i les tallem a tires llargues i primes. Les posem en un llibrell amb aigua i sal durant una estona perquè se'ls en vaja l'amargor. Passat aquest temps, les escorreguem i ja les tenim a punt per a passar-les per una paella antiadherent a la que prèviament li haurem posat una miqueta d'oli d'oliva de Beneixama. Les hi ahirem sofregint (més aviat, torrant) fins que estiguen tendres i dauradetes sense cremar-se. Hem d'anar alerta a dues coses: que no se'ns cremen i que no se'ns apeguen entre elles.
Mentres anem fent l'albergínia, podem anar tallant la ceba a trossets i fent-la enrossir en una cassola fonda amb una altra cullerada d'oli d'liva i un poc de sal. L'anirem remenant fins que estiga daurada. Traiem la tomata del pot i l'escorreguem amb un colador fins que haja amollat tot el suc. D'aquest suc en reservarem mig gotet. L'aboquem a la cassola anterior i li afegim els claus d'olor, l'orenga seca, el sucre i la sal i ho anem sofregint tot a foc viu sense parar. Quan ja quasi estiga, li aboquem la carn picada, el mig gotet de suc de tomata i la mistela i continuem remenant i sofregint el conjunt.

Col·loquem un motlle de corona de silicona sobre una plata de forn folrada prèviament de paper d'alumini. Seguidament, anirem folrant el motlle anterior amb les llenques d'albergínia deixant que n'isquen una mica per les vores, tant a la part exterior com a l'interior. Això ho fem per tal que després puguem cobrir-ne el farciment.
Encenem ara el forn a dalt, a sota i amb l'aire a 200º C. 
Una vegada coberta la corona, l'omplim del farciment de carn, ceba i tomata prement amb cura amb una cullera fins que estiga tot a la mateixa altura.
En un llibrellet batem l'ou i les clares i amb l'ajuda d'un pitxeret la repartim per damunt de tota la corona per tal que, en coure-la al forn, les ingredient aguanten millor.
Tapem el farciment amb les puntes d'albergínia. 

Col·loquem el motlle al forn i el coem durant 30 minuts amb la funció d'aire i per sota a una altura de la tercera part del forn.
Passat aquest temps, apaguem el forn i deixem que s'hi acabe de refredar del tot o, com a mínim, de posar tebi.


Com sempre, com que cada forn és un món, l'haurem d'anar vigilant que no se'ns creme. 
Si ens en sobra, la podem congelar i usar-la en un altre dinar. Està igual de bona!!

12 comentaris:

  1. Bona pinta te, pèro pareix un poquet complicat de fer.

    ResponElimina
  2. Segur que està boníssima aquesta corona. Molt bona proposta. Salutacions.

    ResponElimina

  3. Francesc; Té un aspecta de mossegada,aquesta corona és per cada com un rei i coronar-se com a tal.
    M'apunt-ho pa recepta, la trobo molt vistosa i creativa.
    Salutacions company¡¡

    ResponElimina
  4. Aubergínies en diem per aquí!!!
    Bonica i bona aquesta corona Francesc.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. Quina presentació més maca, sergur que ben aviat ho provarem de fer!!

    ResponElimina
  6. Quina recepta, m encanta!!!!! Gracies per les fotos del pas a pas.
    Petonets

    ResponElimina
  7. Quina recepta més original i més bona, Francesc!.
    A casa ens agraden molt les albergínies, o sigui que me l'apunto per fer-la aix´ñi que pugui...

    ResponElimina
  8. Quin plat més xulo...d'estètica i de gust! Felicitats! Una abraçada!

    ResponElimina
  9. Aquesta recepta cau aquest estiu, segur. Amb el que m'agraden les albergínies (a Mallorca ho pronunciam "auberginis")

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Amparo Puig: no és gens difícil, de veritat. :D

    Chus: moltes gràcies!!! :D

    Josepbmenjadebacallà: em fas envermellir!!! Però moltes gràcies!! ;D

    Gemma: Boníssim!! :D

    Ma Glòria: Mira que tenim maneres de dir aquest ingredient en català, eh? ;D

    Dolça: Ja me'n diràs el què!! :D

    Els fruits saborosos: segur que us agradarà. ;D

    El taller de cuina: gràcies a vosaltres per visitar-me

    Marta e-cuina: segur que t'eixirà molt i molt bona.

    Bojosperlacuina: si és que les "auberginis" són bones en quasi tot!! :D

    ResponElimina

Digueu-hi la vostra!