A l’estiu sempre ens vénen
de gust plats fresquets i alhora saborosos. Una amanida és una solució ideal
per a aquesta època, o per a un dia especialment calorós. A més, ara trobem
fruites i verdures que estan en el seu millor moment, com les tomates o les bajoques
(=pebrots, pemintons, pimentons, pebres, pebreres), i moltes més coses que no tenen ni el mateix
sabor ni la textura si les adquirim en una altra època de l’any. Aprofitem-les,
doncs.
AMANIDA ESTIUENCA D’ARRÒS I VERDURES
INGREDIENTS:
3 tassetes (de les de cafè)
d’arròs
3 albergínies mitjanes
1 carabasseta
2 pebres verds
3 pebres rojos
2 cebes mitjanes
2 cullerades soperes
d’orenga seca
Pebre blanc
Sal
2 cullerades d’oli d’oliva
de Beneixama
Pernil dolç
2 potets de tonyina en oli
1 pot d’olives verdes sense
pinyol
1 ou dur
1 litre de brou de verdures
(o dues pastilletes de brou industrial i aigua)
PREPARACIÓ:
Pelem les albergínies i les
tallem a dauets petits. En una paella gran, posem les dues cullerades d’oli
d’oliva i les hi sofregim a foc lent i tapades. Mentrestant, tallem la
carabasseta a dauets i l’afegim a la paella i continuem sofregint. Ara tallem
els pebres a trossos petits i també els aboquem a la paella. Salem i anem
remenant el contingut de tant en tant. Ara pelem les cebes, les tallem a daus i
les afegim a la paella. Continuarem remenant fins que totes les verdures vagen
amollant els seus sucs i mesclant-se els sabors diferents. Haurem d’anar
sofregint durant ben bé una hora a foc lent perquè quede ben cuit tot plegat.
Quan les verdures estiguen
quasi a punt, hi afegirem l’orenga i el pebre blanc. Remenem durant uns minuts
perquè s’impregnen de les aromes, tapem, apaguem el foc i reservem.
Mentrestant, tallem el
pernil dolç a daus petits o a trossets. Els reservem.
Posem les verdures sobre un
colador perquè amollen el suc i el guardem.
En una olla, posem el suc de
les verdures (en serà poc) i la resta del brou de verdures. Quan bulla, hi
abocarem l’arròs i el courem fins que estiga “al dente”,
és a dir, sense que s’esclate.
En estar cuit, el traiem de
l’olla i el colem. El reservem.
En un llibrell posem les
verdures, el pernil dolç i l’arròs. Ho mesclem tot de manera que estiguen tots
els ingredients repartits de manera homogènia.
En un motlle en forma de corona posem l’arròs i premem fort amb una espàtula de manera que es compacte una mica.
En un motlle en forma de corona posem l’arròs i premem fort amb una espàtula de manera que es compacte una mica.
Sobre un plat una mica més
gran que el motlle, aboquem la corona d’arròs amb cura que no se’ns desmunte.
Al forat del mig, posem la
tonyina escorreguda sense l’oli.
Ratllem l’ou dur i el
repartim per la superfície de la corona. Damunt, les olives en cercle. I ja
està. Deixem que es refrede durant una estona al frigorífic i ja tenim una
deliciosa amanida estiuenca amb tots els ingredients necessaris per a un bon
dinar o un bon sopar.
A part de la recepta en si,m'agrada perque em recorda les amanides d'arròs que ens feia el pare: també geomètriques :D
ResponEliminaÉs un dels plats estrella dels estius a casa meva. Boníssim
ResponEliminaSensacional aquesta amanida, dóna una mica de feina però ben fresqueta val la pena! Petons.
ResponEliminaEstiuenca, estiuenca... bona, bona!!
ResponEliminaPTNTS
dolça
M'encanten les amanides d'arròs, i aquesta tan carregada de verdures és molt del meu gust. Aprofitem el final de temporada per preparar plats com aquest!
ResponElimina