diumenge, 7 de juny del 2009

VISIONS DE TERRA SANTA

L’altre dia vam anar a València i vam aprofitar per anar a l’OCCC. Allà hi havia l’exposició “Visions de Terra Santa”. Un lloc de trobada de civilitzacions, cultures, llengües i, malauradament, de guerres i destrucció contínues.

L’àlbum “Terre Sainte”, és la base de l’exposició, i va ser realitzat entre 1870 i 1880 per Boulos Meo (membre d’una família sefardita) i amo de la principal botiga de catifes de Jerusalem aleshores. Va ser un comerciant preocupat en donar a conèixer aquesta terra al turisme, llavors encara incipient. L’exposició es completa amb obres d’altres fotògrafs coetanis de la zona, entre els qui destaquen els germans Zangaki (d’origen grec i amb estudi a Port Said) o l’empresari, viatger i fotògraf alcoià Francesc Botella.

L’exposició estarà oberta del 5 de maig al 14 de juny de 2009. Es tracta d’una visió històrica ben interessant sobre Terra Santa, amb fotografies en blanc i negre que permeten copsar com era aquest espai tan important per a religions diverses a les acaballes del s. XIX.

Visions de Terra Santa 1. En el sentit de les agulles del rellotge:

Vista de la ciutat de Jaffa (antigament Joppa i en hebreu Japho) des de la mar.

Cúpula de la Mesquita de la Roca (Qubbat as-Sajra en àrab).

Interior de la Mesquita de la Roca (Qubbat as-Sajra en àrab).

Hort de les oliveres.Visions de Terra Santa 2. En el sentit de les agulles del rellotge:

Temple dels Jutges a Jerusalem.

Gruta de la Nativitat.

Monestir de Mar-Saba.

Jerusalem: Porta de Damasc.
Visions de Terra Santa 3. En el sentit de les agulles del rellotge:

Venedora de Natzaret.

La Cúpula de la Roca, vista d’una de les construccions laterals de l’anomenada Mesquita d’Omar.

Interior de la Basílica del Sant Sepulcre, a la Ciutat Vella de Jerusalem.

Lavatori dels Peus davant del Sant Sepulcre, cerimònia de l’església ortodoxa grega de Jerusalem.Val la pena visitar l'exposició i llegir els comentaris a les fotografies. És tota una altra visió, potser "arqueològica" (si em permeteu l'adjectiu) d'aquestes terres.

7 comentaris:

  1. Jo no he estat mai a Israel però al parlar d'aquesta exposició he recordat que fa anys vaig llegir el llibre Escàndol a Terra Santa de Gironella i que en donava una versió imparcial i molt entenedora.

    ResponElimina
  2. Interessant exposició (estic escoltant, mentre escric, la Maria del Mar i tinc la pell de gallina!: Que bonica, però que bonica és aquesta cançó!!!)... Doncs bé, com et deia, resulta molt interessant contemplar fotografies de paisatges urbans tal com eren molts anys enrere, sobretot quan aquests paisatges formen part d'un mateix en l'actualitat.

    ResponElimina
  3. Teresa: no te la perdes. Val la pena.

    Marta Rieradevallink: no conec el llibre d'en Gironella. Me l'apunte a la llista de pendents. Gràcies.

    Enric: la Maria del Mar és el que té: és una meravella. Estic content que t'hagen agradat les fotografies. Allà estan exposades en un format gran i és un goig apreciar-ne els detalls. Salutacions

    ResponElimina
  4. Francesc,
    Jo sí que vaig visitar Israel-Palestina-per ordre alfabètic-fa quasi setze anys- i en tinc un bellíssim record. Tant a l'hort de Getsemaní, com al Mur de les Lamentacions i també a la preciosa mesquita, vaig demanar salut, salut i salut.
    Com l'Enric m'entusiasmo amb la cançó que has penjat i que durant un estiu no va parar de sonar a casa. Encara la tinc, en edició casset, és clar.
    Un munt de besades, xicotets.

    ResponElimina
  5. Gracies company!!

    Per cert, ens veim per Prada aquest anys??

    ResponElimina
  6. Glòria: disculpa'm el retard!!! Quin greu!!! És que he estat molt enfeinat darrerament. Israel i Palestina són dos llocs que m'agradaria molt poder visitar, tot i que no sé quan podrà ser. Tal i com estan per allà les coses, no m'hi veig amb cor.

    Enric: de res! ;D

    ResponElimina

Digueu-hi la vostra!